Zoek
Sluit dit zoekvak.

Partijen houden fusieboot voorlopig af

Ons Son en Breugel doet gemeentelijke communicatie in de ban
Foto: Ons Son en Breugel

Partijen stapten bijna eensgezind de raadszaal uit na de bom die de commissie Demmers in Son en Breugel dropte.

Over het algemeen waren alle partijen tijdens de vergadering van commissie algemene zaken het eens: Son en Breugel is een gezonde gemeente die niet genoodzaakt is te moeten fuseren met Nuenen. Ook het afdragen van taken aan Eindhoven werden niet hartelijk ontvangen. Op één partij na: het CDA zag het afdragen van taken door Son en Breugel en Nuenen wel zitten, om daarna pas te vragen wat het afdragen van die taken precies in zou houden.

Er was openlijk kritiek op het rapport van de commissie Demmers. Tegenstrijdigheden, een open einde en een gebrek aan duidelijkheid zorgden ervoor dat de partijen onvoldoende discussie konden voeren. Dorpsvisie vond het rapport ‘bestuurlijke dromerij naar macht’ dat een te rijk beeld gaf van Nuenen. Het plan zoals beschreven door de commissie Demmers werd door Dorpsbelang als een ‘middeleeuwse structuur’ gezien, waarbij het kasteel alles gaat bepalen voor de omliggende dorpen.

Son en Breugel heeft wel degelijk wat te verliezen. De financiële positie van Son en Breugel, die de commissie Demmers roemde, wordt wankel bij een fusie en afdracht van taken aan de gemeente Eindhoven. VVD zag tegenstrijdigheid in het rapport: Ekkersrijt zou Son en Breugel een welvarende gemeente maken, maar moet de bestuurlijke zeggenschap over de economische motor ook afdragen aan Eindhoven. Tel daarbij op dat de lasten van de inwoners van Son en Breugel zullen stijgen en het lot van de gemeentekas in limbo blijft gaf het idee om Son en Breugel zelfstandig te houden een streepje voor.

Het verder intensiveren van de samenwerking tussen Son en Breugel en Nuenen (en binnen dienst Dommelvallei ook Geldrop-Mierlo) is voor vele partijen een bespreekbare optie. Voor PvdA/GroenLinks was het in ieder geval duidelijk dat Nuenen niet ‘door de strot geduwd moest worden’. De bal ligt in ieder geval nog altijd bij Nuenen, want ook zij moeten nog eens goed gaan praten over de toekomst van hun dorp.


Lees meer over de politieke partijen