Search
Close this search box.

Pas op: natuurstenen trottoirbanden kunnen glad zijn bij nat weer

Waarschuwingsbord aan het 17 Septemberplein met de tekst 'Let op: natuursteen banden mogelijk glad bij nat weer'
Foto: Ons Son en Breugel

Uit onderzoek zou moeten blijken dat de natuurstenen trottoirbanden in het centrum voldoen aan de norm, maar toch zijn er waarschuwingsborden geplaatst.

Hoewel de natuurstenen trottoirbanden sinds 2002 deel uitmaken van het centrum van Son en Breugel, is de kritiek afgelopen jaren opgelopen. Vooral politieke partij Voor U claimt dat de natuurstenen banden gevaarlijk zijn.

De afgelopen drie jaar zijn er volgens de gemeente dertien meldingen binnengekomen naar aanleiding van de gladheid van de banden. Acht meldingen hielden verband met het schuin opfietsen van de band in de richting van de stoep. “Doordat de band iets verhoogd ligt, bestaat de mogelijkheid dat men hierdoor valt” zegt de gemeente.

Onderzoek

Volgens de gemeente is er 2019 onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de stroefheid van de trottoirbanden in het centrum. Het onderzoek werd ingesteld nadat de gemeente aansprakelijk was gesteld na een incident. Het rapport zou uit hebben gewezen dat de trottoirbanden in het centrum voldoen aan de CROW norm.

Op drie plaatsen is het natuursteen stroever gemaakt: de oprit van het 17 Septemberplein, de inrit langs het Raadhuisplein bij kapsalon Da Vivente en de inrit bij het Raadhuis richting Markt/Dommelstraat. “Hier is destijds voor gekozen omdat uit onderzoek is gebleken dat een autoband hierdoor meer grip heeft om de draai te kunnen maken.”

Opruwen, waar Voor U voor pleit, zou zo’n 100.000 euro gaan kosten. Het totaal vervangen van het natuursteen zou richting de 350.000 euro gaan, volgens de gemeente ten koste van de uitstraling van het centrum.

Waarschuwingsborden

Vreemd dat afgelopen week toch borden werden geplaatst in het centrum. Zoals bij het 17 Septemberplein, waar gele waarschuwingsborden waarschuwen voor gladde natuursteen banden bij nat weer. De borden zijn geplaatst na een serieuze valpartij een maand geleden. Ondanks voldoen aan de norm kiest de gemeente toch voor waarschuwen.