Peer Spooren vertelt over de geschiedenis van de Sonse Bergen

Peer Spooren tussen omgevallen bomen in de Sonse Bergen
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

De Sonse Bergen is veel meer dan alleen een grote zandhoop midden in de bossen van Son. Het is een belangrijk stuk uit de geschiedenis van Son en Breugel. Oud-geschiedenisleraar, IVN-bestuurslid en CDA raadslid Peer Spooren vertelt er over.

De Sonse Bergen is een oud agrarisch gebied volgens agrarisch historicus Slicher van Bath. Dat veranderde toen Europa getroffen werd door ziekte en een verminderde vraag naar landbouwproducten. Het stuifzand kon zo oprukken. Samen met de Drunense Duinen is de Sonse Bergen de laatste overgebleven stuifzandberg van Nederland.

Maar ook was het gebied het huis van beestjes en insecten. Er is nu helaas niet veel meer van over, maar in bijvoorbeeld de Dode Arm van de Dommel zitten beschermde modderkruipers. En in de winter leerde kinderen schaatsen op het ijs van de Dode Arm.

In het weekend was het bos en de berg het terrein van (professionele) wielrenners, die de uitdaging aangingen om het zand en heuvelachtige terrein te trotseren.

Meer video’s zien? Kijk dan bijvoorbeeld naar de derde aflevering van de renovatie van het gemeentehuis, en abonneer je op ons Youtubekanaal.

Post article

Post article