Plan Bijenhof: kleinschalig, duurzaam en betaalbaar wonen

De Hopman in Aarle-Rixtel, als voorbeeld voor plan Bijenhof
Foto: Ons Son en Breugel

Door een nieuwe manier van duurzaam bouwen en de grond in erfpacht te nemen moet de kleinschalige buurt Bijenhof een uitkomst bieden voor woningzoekenden.

Op een lap grond in Sonniuspark, vlak achter de geluidswal van de A50, is een plan bedacht. Een plan om kleinschalig, energiezuinig en duurzaam te wonen zonder dure grond aan te moeten kopen. Initiatiefnemer Go Tiny Live Free en de gemeente zijn hier enige tijd over in gesprek.

Het plan omvat 25 huurwoningen, waarvan 19 in het sociale huursegment. De woningen worden in een groene omgeving gebouwd van duurzame, natuurlijke materialen zoals hout. Door de prefab constructie kunnen de huizen snel gebouwd en geplaatst worden. De constructie van de huizen is eerder al gerealiseerd in De Hopman (Aarle-Rixtel, zie foto), Buurtschap te Veld (Eindhoven) en Goote Wielen (Den Bosch).

In een bestaande paardenstal op de grond willen de initiatiefnemers twee appartementen bouwen. De woningen krijgen geen eigen tuin maar wel een eigen terras. Er is sprake van een gemeenschappelijke openbare
ruimte.

Afbeelding: Go Tiny Live Free

Erfpacht

Door het gebruik van erfpacht blijft de grond in eigendom van de gemeente en twee perceeleigenaren die meewerken in het project. 17 huizen zijn geprojecteerd op gemeentegrond en 8 op particuliere grond. Gedurende dertig jaar zouden de huizen blijven staan. Na de dertig jaar loopt de erfpacht af en is de grond weer beschikbaar, tenzij natuurlijk er verlengd wordt. De huizen kunnen dan afgebroken worden en de materialen hergebruikt.

Met een sociaal karakter moet de nieuwe buurt in Sonniuspark ruimte gaan bieden aan alleenstaande, mensen die met spoed een woning nodig hebben, gezinnen, ouderen en jongeren met een zorgvraag.

Donderdag 22 juli zal het plan voor Bijenhof voor het eerst voorgelegd worden aan de gemeenteraad. Het initiatief sluit naadloos aan op de amendement ‘prefab woningen’ dat geïnitieerd werd door VVD, Dorpsvisie en PvdA/GroenLinks. De overige partijen (CDA, Voor U, D66 en Dorpsbelang) stonden vierkant achter het idee.

Post article

Post article