Zoek
Sluit dit zoekvak.

Politici praten avond niet over, maar met de jeugd

Politici luisteren naar de jeugd in jongerencentrum Oase
Foto: Ons Son en Breugel

Met oprechte interesse werd door de politiek geluisterd naar de visie en wensen van de jeugd, al hadden de meeste halverwege de avond al genoeg gehoord.

Aan luisterende oren van politici was aan het begin de samenspraakbijeenkomst met de jeugd geen gebrek. In jongerencentrum Oase kwamen afgevaardigden langs om te luisteren naar was de jeugd van Son en Breugel graag wil. Dat onder leiding van de jonge honden binnen de politiek: Aleyna Avci (CDA), Marnix Thunnissen (Voor U), Ruud Sanders (D66) en Rob Meulenbroeks (Dorpsvisie).

De avond was zo ingericht, dat de jeugd gepikkeld werd hun wensen voor en visie over Son en Breugel kenbaar te maken. Met stellingen werden vragen gesteld over verkeersveiligheid, politieke betrokkenheid, communicatie en activiteiten. En dat er wensen waren, was duidelijk.

Geen activiteiten

Want de jeugd gaf duidelijk aan zich te vervelen. “Alle activiteiten zijn gericht op bejaarden” was dan ook een samenvattende opmerking van één van de twintig jongeren. Iets wat echt voor de doelgroep 14 tot en met 21 jaar is, is er niet. Ja, ze hadden Beach Event Son wat ze heel leuk vonden maar nu ook niet meer mogelijk is. Een festival of een carmeeting, dat vonden ze wel wat.

Op de vraag of er in het dorpshuis voldoende activiteiten werden georganiseerd voor hen, werd schaterlachend geantwoord. “Het dorpshuis? Waar is dat?” Jeugd was amper geïnteresseerd in de bibliotheek en het theater. Een enkeling vond het daar rustig studeren of leuk om radio te maken, maar het veelgevraagde honk voor de jeugd was het niet.

Politiek had genoeg gehoord

Maar wat wil de jeugd dan wel? Wethouder Jelle de Jong (Dorpsvisie) was oprecht geïnteresseerd wat zij verlangen om van die verveling af te komen. “Een plek om tot laat te chillen met muziek zonder dat je weggestuurd wordt. Met prullenbakken zodat we onze rotzooi op kunnen ruimen.” Een plek zoals Todo in Best werd geopperd, waar jongerenwerk en activiteiten samenkomen. Alsof je de LEV Groep en jongerencentrum Oase samenvoegt.

Halverwege de avond kwam de beloofde pizza voor de jeugd om van te smikkelen. Voor driekwart van de aanwezige politici het signaal om de aftocht te blazen. Slechts een handjevol afgevaardigden bleef over. Ook de burgemeester, gemeentesecretaris en overige media hadden genoeg gehoord van de jeugd. Het signaal van de jeugd dat zij zich niet gehoord voelen door de politiek kwam hier pijnlijk naar voren.

Stof tot nadenken

Dat terwijl het tweede deel van de avond nog voldoende inspiratie opleverde. Wethouder de Jong maakte van het moment gebruik om verder door te vragen naar hun wensen en behoeftes. Ook het concept voor het oprichten van een online- en offline platform voor de jeugd waarin alles waar zij die avond om vroegen samenkomt werd positief ontvangen.

Genoeg stof tot nadenken voor de gemeente, lokale politiek en jeugdwerk. De handschoen moet opgepakt worden, want van praten blijf je je als jeugd vervelen. En in dialoog blijven, want het signaal dat de jeugd vaker willen praten met de politiek was goed hoorbaar.