Search
Close this search box.

Prachtige vooruitzichten voor de 55e ELE Rally op 24 en 25 mei

Evenement: ELE Rally 2018 op zaterdag 2 juni 2018
Foto: Ons Son en Breugel

Het ELE Rally weekend van 24 en 25 mei wordt een groot feest voor rallyminnend Nederland. Er wordt al lange tijd uitgekeken naar het evenement waarin de top van de Nederlandse rallysport weer voor elke centimeter zal moeten knokken.

Naast het moderne rallygeweld wat uitkomt in de 55e ELE Rally en de vierde GM Products ELE Short Rally, staan de rallyauto’s van weleer aan de start van de tweede ELE Historics Rally en de indrukwekkende 4×4 jeeps die je normaal alleen in “le Dakar” ziet in de 2e Cross Country Rally. Met een zeer divers startveld van meer dan honderd equipes belooft het ook voor het publiek een spectaculair weekend te worden. Tel daarbij de verhuizing naar Son bij op en alle ingrediënten voor een toprally zijn aanwezig.

Vrijdagavond belooft weer ouderwets spektakel

Op het Kerkplein in Son zal de eerste auto om 19:00 uur vertrekken vanaf het startpodium waarna de klassieke klassementsproeven Helmond, Asten en Somerlo op het programma staan. Na een service van 30 minuten bij het nieuwe serviceterrein bij De Rooy Transport, Ekkersrijt 2037, die even voor 22:00 uur aanvangt staan de deelnemers weer dezelfde proevente wachten, maar dan in het donker. “Met zo’n diversiteit aan auto’s, helemaal in de R5-klasse, ben ik er zeker van dat we een prachtige eerste avond tegemoet gaan”, geeftwedstrijdleider Radboud van Hoek aan. “Tel daarbij op dat sommige rijders in het donker echt excelleren. Ze kunnen dan echt al een verschil slaan met de concurrentie.” Na 74,4kilometer op snelheid waarvan 6,6 kilometer onverhard zal de eerste auto om 01:00 de auto in Parc Fermé zetten bij De Rooy.

Zaterdag weer een èchte rallydag met 10 klassementsproeven

Rond de klok van 11:30 uur zullen de auto’s eerst service ondergaan na een zware vrijdagavond waarna de tweede dag ook weer begint vanaf het Kerkplein. De eerste auto’s worden in het centrum van Son rond 12:13 uur verwacht. In de eerste boucle maken we de rentree mee van Klassementsproef Best, tot en met 2007 vast onderdeel van de ELE Rally. Naast KP Best staan deze boucle ook KP Spoordonk en de waanzinnige KP Wintelre-Oerle (60% onverhard) weer op het programma. Na de tweede boucle met dezelfde proeven is het tijd voor de laatste 2 klassiekers van de ELE: KP MRT Engines (Sint-Oedenrode) en KP Ekkersrijt. “Het zal een zware en pittige wedstrijd worden, maar wij zeggen altijd dat rallyrijden een sport is op verhard en onverhard, bij dag en bij nacht. Dat gaan we dit jaar opnieuw in de praktijk brengen”, lacht wedstrijdleider van Hoek.

Mooie clash tussen de verschillende R5 modellen

De strijd vooraan zal zeer interessant zijn om te volgen met zoveel verschillende R5- modellen: Hyundai i20 R5 (Bob de Jong en Bjorn Degandt; Martin van Iersel en Roy Clijnk), Ford Fiesta R5 (Jasper van den Heuvel en Lisette Bakker; Henk Vossen en Erwin Berkhof), en een leger Skoda Fabia R5 (Kevin van Deijne en Hein Verschuuren; Erik van Loon en Harmen Scholtalbers alsmede Jeroen Swaanen en Erik de Wild). Tot slot staat ook het Nederlandse debuut van de VW Polo R5 uit de stal van Hans Weijs Motorsport gepland voor de ELE Rally. Dit in handen van Gerard Tijink en Tim Rietveld. Tot slot staat ook Roald Leemans, samen met Chris van Waardenburg ingeschreven met de DS3 R5.

Verwacht wordt dat de overwinning behaald gaat worden door 1 van de R5-auto’s maar andere auto’s uitsluiten kunnen we natuurlijk niet doen. Wie weet dat Piet van Hoof voor eendusdanige verrassing kan zorgen, door zijn Mitsubishi Evo IV weer eens flink de sporen te geven.

Voor ieder wat wils

Voor wie meer geïnteresseerd is in Historische auto’s biedt het ELE-Weekend ook voldoende om te zien. Op zaterdagmiddag is er de ELE Shortrally, een rally voor beginnende deelnemers. Daarnaast is er de tweede ELE Historic Rally die direct achter de reguliere rally start. Denk daarbij aan oude Ford Escorts, maar dan in een eigen wedstrijd. Ook dit jaar staat de ELE Cross Country weer op het programma. Bekend uit deDakar zijn auto’s als de Bowler Wildcat of de Mitsubishi Pajero.

Volg de rally van dichtbij

Wie de rally goed wil volgen doet dat natuurlijk door op de diverse voorverkoop-punten een informatiepakket en toegangsbewijs te kopen. Bezoek www.elerally.nl, like de Facebook pagina of zoek ELE_rally op via de Twitterfeed en tenslotte zitten we ook op Instragram. Online de rally volgen kan ook, via de Rallysafe app. Zo mis je niks van jouw ELE-weekend.

Hou de social media kanalen in de gaten voor de laatste ontwikkelingen of surf naar www.elerally.nl.