Zoek
Sluit dit zoekvak.

Presentatie Kantar geeft inwoners nog geen voldaan gevoel

Presentatie Kantar geeft inwoners nog geen voldaan gevoel
Foto: Ons Son en Breugel

Terwijl aan de overkant van de straat de kerk toekeek, werden in de zaal van café restaurant de Zwaan de uitkomsten van het Kantar onderzoek naar het draagvlak voor het ontwerp van het MFA gepresenteerd aan belangstellenden.

Zo’n 30 mensen kwamen af op de presentatie van het onderzoek dat Kantar deed in opdracht van de gemeenteraad. Het draagvlakonderzoek voor het ontwerp van het MFA werd door 909 mensen ingevuld, maar slechts een handjevol namen de moeite om te horen wat de drie onderzoekers van Kantar precies te vertellen hadden over het onderzoek. De avond werd zes dagen daarvoor aangekondigd en voor vele viel dit pas op toen op dinsdag en woensdag de lokale weekbladen op de mat vielen.

In de zaal van café restaurant de Zwaan werd een kleine samenvatting gegeven van de resultaten van het onderzoek, waarvan 69% aangaf een ander ontwerp van een andere architect de voorkeur gaf boven het huidige ontwerp, al dan niet met aanpassingen.

Het kritische publiek, waarvan veel bekende gezichten uit het dorp die de discussie over het MFA niet uit de weg gaan, kreeg een presentatie voorgeschoteld waar zij meer van verwacht hadden. Dat de techniek het enigszins af liet weten door de slecht zichtbare presentatie met veel kleine lettertjes hielpen hierbij niet. Enkele aanwezige die vorige week aan waren geschoven bij de presentatie van Kantar aan de gemeenteraad werden niet wijzer van de nieuwe presentatie en het publiek dat het verhaal voor het eerst hoorde konden het naar eigen zeggen ook niet helemaal volgen.

Emotie

De cijfers uit het rapport waren wel kristalhelder, maar laakte emotie. Daar ging het voor vele mis. Ondanks dat de kerk aan de overkant van de straat streng meekeek door de glazen pui van de zaal, kwam dit pas in de vragenronde naar voren. Ook werd er met geen woord gerept over andere aspecten van het Kerkplein, zoals woningbouw en exploitatiekosten. Deze randzaken, waar emotie er dus ook één van is, zijn niet als kader meegegeven door de gemeenteraad aan Kantar in het onderzoek en zijn dus ook niet meegenomen.

Ook de vragen over de gevolgen van het proces waren bij Kantar aan het verkeerde adres. Het is niet aan hen om een oordeel te vellen over de resultaten of beslissingen te nemen. “Uiteindelijk zal de gemeenteraad in een zorgvuldig proces een afweging moeten maken”, zei wethouder Robert Visser, die net als wethouder Kees Vortman ook aanwezig was. “Ga er van uit, en daar ga ik ook van uit, dat de gemeenteraad die beslissing zorgvuldig gaat nemen. Er is heel veel informatie, wat moeten we op een goede manier verwerken. Misschien hebben ze nog wel toelichting nodig etcetera. Hoe dat het er uit zal komen te zien moet nog blijken.”

De verwachtingen waren vooraf al niet waar te maken door Kantar. De vragen die heersen kunnen alleen beantwoord worden door de politiek. En gezien de uitkomsten van het Kantar onderzoek en de motie om de kerk met kerst mogelijk open te kunnen houden kan het nog wel even duren voordat er antwoord zal komen. Dan nog is het de vraag of de antwoorden naar tevredenheid van de criticasters zullen zijn.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play