Zoek
Sluit dit zoekvak.

Prodrive en Neways in R&D Top 30 technologiebedrijven

Prodrive en Neways in R&D Top 30 technologiebedrijven
Foto: Ons Son en Breugel

Met een 17e plaats en 28ste plaats op de R&D Top 30 van het Technisch Weekblad staan respectievelijk Prodrive en Neways op een illustere lijst met onder andere Philips en ASML.

Prodrive heeft met een budget van 36 miljoen een 17e plek weten te behalen op de lijst. Het bedrijf met haar hoofdkantoor op Ekkersrijt haalt een jaarlijkse omzet van 180 miljoen euro wereldwijd, waarmee dus 20% relatieve ontwikkelingsuitgaven wordt bewerkstelligd. 399 mensen werkten in 2017 aan onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.

Neway staat bijna onderaan de lijst met 12,8 miljoen euro. Wereldwijd heeft het bedrijf een groter budget met in totaal 18,3 miljoen euro, waarmee Ekkersrijt dus een belangrijke vestiging is om nieuwe technieken te ontwikkelen. In totaal had het bedrijf een wereldwijde omzet van 438 miljoen euro, waarmee dus relatief 4,2% van de omzet gespendeerd wordt aan onderzoek en ontwikkeling.

R&D Top 30

De R&D (research & development) Top 30 is een lijst waarop de grootste budgetten voor onderzoek en ontwikkeling in Nederland te vinden zijn. Het Technisch Weekblad stuurt alle grote techbedrijven in Nederland een vragenlijst om te bepalen hoe de lijst van 2017 er uit komt te zien. De top 3 wordt aangevoerd door ASML (850 miljoen euro), Royal Philips (716 miljoen euro) en KPN (430 miljoen euro). Andere bedrijven uit de regio op de lijst zijn onder andere op plaats 8 DAF Trucks (146 miljoen euro R&D) en op plaats 11 VDL (101 miljoen euro R&D).