Zoek
Sluit dit zoekvak.

Provincie: Nuenen moet fuseren, vrijwillig of gedwongen

Eerste open overleg over bestuurlijke toekomst achter gesloten deuren
Foto: Wikipedia CC0

De provincie is duidelijk: zij staat vierkant achter de commissie Demmers.

Voor het einde van 2016 zou de provincie haar standpunt formuleren omtrent de bestuurlijke toekomst van Nuenen. Het standpunt is duidelijk: de provincie vaart mee met de conclusies van de commissie Demmers. In de ogen van de provincie is een fusie tussen Nuenen en Son en Breugel, zoals de commissie Demmers al adviseerde, de beste keuze mits er taken afgedragen worden aan Eindhoven of een entiteit als het Stedelijk Gebied.

De gemeenteraad van Nuenen heeft al aangegeven dat zij willen fuseren, maar met wie is nog onduidelijk. De gemeenteraad van Son en Breugel is minder snel met conclusies en is nog af aan het tasten, waarbij het standpunt van de provincie een belangrijk punt is. De provincie heeft aan de gemeenteraad van Son en Breugel middels een brief gevraagd naar hun standpunt omtrent de bestuurlijke toekomst.

De gemeenteraad van Son en Breugel heeft dus twee keuzes: kiezen voor een fusie met Nuenen inclusief een afdracht van taken, of Nuenen fuseert gedwongen met Eindhoven waardoor Son en Breugel in een dusdanig zwakke bestuurlijke positie kan komen dat een (gedwongen) fusie met een andere gemeente onvermijdelijk kan worden.

De provincie heeft Son en Breugel en Nuenen verzocht vóór 1 juli 2017 hun standpunt duidelijk te hebben om vervolgstappen te kunnen nemen. De provincie zal de gemeentes in aanloop naar 1 juli 2017 bijstaan.

Lees de brief van de provincie

Klik om te vergroten.


Heet nieuws? Stuur de redactie een WhatsApp


Lees meer over fuseren met Nuenen