Zoek
Sluit dit zoekvak.

PvdA/Groenlinks wil COA uitnodigen

Foto: Pixabay

PvdA/Groenlinks wil niet wachten tot het COA een beroep gaat doen op Son en Breugel en wil hen uitnodigen.

In een motie staat duidelijke beschreven dat PvdA/Groenlinks het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) uit wil nodigen in Son en Breugel om naar vastgoed te kijken voor asielzoekers. Dit is de eerste keer dat de gemeente met informatie over de opvang van asielzoekers in Son en Breugel naar buiten treedt.

De burgemeester geeft aan dat er op dit moment geen verzoek van het COA ligt en er ook geen opvang verwacht wordt, voornamelijk vanwege de beschikbare ruimte in Son en Breugel. De heer Bijlsma, fractievoorzitter dan PvdA/Groenlinks deelt deze mening niet en noemt het dorpje Oranje als voorbeeld, waar nu 1400 asielzoekers opgevangen worden in een gemeente van ongeveer 140 inwoners. Als locatie noemt de heer Bijlsma Ekkersrijt, waar nog altijd zo’n 25% kantoorleegstand is.

Opvang in de regio

De opvang wordt regionaal geïnventariseerd en opgevangen. De 21 gemeenten die zitting nemen in de veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost bundelen hun krachten, mocht er een aanvraag van het COA komen. Momenteel is er plek voor maximaal 1500 asielzoekers in Budel en maximaal 700 asielzoekers in Eindhoven.

De burgemeester staat in ieder geval open voor de opvang van asielzoekers in Son en Breugel. “Wij zijn een gastvrije gemeente. Anders gezegd, als op ons een beroep wordt gedaan om in die zin mee te werken, dan zullen we op een goede manier meewerken”. Afhankelijk van de vraag van de werkgroep die zich bezig houdt met de opvang van asielzoekers in de regio, zal de gemeente de vraag positief benaderen waarna de gemeente in gesprek zal gaan met de lokale partijen en dorpsbewoners.

Voorstanders

CDA, VVD, Dorpsvisie en Dorpsbelang zijn ook voorstanders voor de opvang van asielzoekers. Dorpsbelang en PvdA/Groenlinks willen iets proactiever optreden, waarbij Dorpsbelang geschikte locaties alvast wil inventariseren en PvdA/Groenlinks zo ver wil gaan om het COA zelf uit te nodigen in Son en Breugel. De inventarisatie gebeurt echter al door de werkgroep binnen de veiligheidsregio.

De motie is uiteindelijk niet ingediend door PvdA/Groenlinks, gezien de huidige stand van zaken. Ons Son en Breugel heeft getracht de heer Bijlsma te benaderen om zijn motie verder toe te lichten, waar geen gehoor aan is gegeven.