Raadsvergadering deels de prullenbak in door ‘storing’

Het beeld van de raadsvergadering van 23 september 2021
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Een deel van de online raadsvergadering van 23 september moet opnieuw worden gedaan, omdat iemand vergeten was de webcams aan te zetten.

De Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming provincies, gemeenten, waterschappen en openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba maakt het mogelijk dat raadsvergaderingen digitaal kunnen verlopen door de coronapandemie. Daarin staat gespecificeerd waar de vergadering aan moet voldoen, waaronder het zichtbaar in beeld brengen van de raadsleden. Dit om de identiteit te kunnen waarborgen.

Raadsvergadering

Donderdag 23 september ging het echter mis. De vergadering, die online via Microsoft Teams gevoerd werd, verliep deels zonder dat de webcams geactiveerd waren. Een menselijke fout. Toen de fout werd ontdekt, is het probleem vlug verholpen.

Door de tijdelijke wet kan het deel van de vergadering waar raadsleden en college niet zichtbaar waren voor het publiek de prullenbak in. “De voorstellen waarover in de raadsvergadering van 23 september een besluit is genomen, zonder dat de leden via de livestreaming zichtbaar herkenbaar waren, worden opnieuw aan de raad voorgelegd,” laat de gemeente weten na vragen van Ons Son en Breugel. Deze agendapunten worden in een extra raadsvergadering op 30 september opnieuw behandeld.

Vragenhalfuurtje

Daarnaast was het vragenhalfuurtje, waarbij raadsleden korte vragen kunnen stellen over dorpsaangelegenheden aan het college van burgemeester en wethouders, slechts deels live uitgezonden. Dit hoeft niet overgedaan te worden volgens de gemeente, omdat dit niet verplicht is.

De schuld van de problemen (ook dat raadsleden niet zichtbaar waren in de raadsvergadering) legt de gemeente bij livestream leverancier NotuBiz. “We hebben contact met Notubiz opgenomen om dergelijke storingen voor de toekomst te voorkomen.” De antwoorden op de vragen worden alsnog gepubliceerd, echter niet in videovorm.

Post article

Post article