Het NPO programma RAMBAM staat uitgebreid stil op het verwerken van kadavers om groene stroom op te wekken bij Rendac.
RAMBAM ging op onderzoek uit wat er gebeurt met de kadavers van dode stierenkalfjes. Stierenkalveren die geboren worden en te licht zijn worden vrijwel meteen gedood omdat deze economisch niet rendabel zouden zijn. De kadavers gaan onder andere naar Rendac in Son die de kadavers verwerkt om onder andere groene stroom op te kunnen wekken.
- Lees ook: Wat is er aan de hand bij Ecoson?
Onder andere Lars Gierveld en Krista Arriëns van RAMBAM gingen op onderzoek uit. “Melkkoeien moeten ieder jaar een kalfje krijgen om hun melkproductie op gang te houden. De koekalfjes zijn geld waard omdat ze melk kunnen gaan produceren, maar de stierkalfjes hebben minder waarde. Te lichte stierkalfjes zijn economisch niet rendabel en worden daarom meteen gedood. Weinig boeren willen hier open en eerlijk over praten, maar met de verborgen camera vertelden verschillende boeren dat de stierkalfjes worden geëuthanaseerd en naar Rendac gaan, het landelijke destructiebedrijf” aldus Krista Arriëns.
"Er wordt groene stroom gemaakt van kalfjes", zegt @LarsGierveld #Pauw #Rambam pic.twitter.com/N51zov24vp
— Op1 (@op1npo) November 30, 2016
De ‘onthulling’ van RAMBAM is niet nieuw: Rendac heeft nooit onder stoelen of banken geschoven dat het kadavers gebruikt om groene energie op te wekken. “Rendac haalt via verschillende op maat gemaakte diensten kadavers en dierlijk restmateriaal op voor verwerking en vernietiging. Zo zorgen we voor verlaging van dierziekte- en volksgezondheidsrisico’s. Bovendien maken we samen met u een belangrijke verduurzamingsstap, omdat wij onze eindproducten inzetten voor de productie van groene energie en duurzame brandstoffen” meldt het bedrijf aan de Hoberglaan met koeienletters op hun website.
"We kunnen niet uitsluiten dat bij #EON en #Essent groene stroom wordt opgewekt dmv kalfjes", @LarsGierveld #Pauw pic.twitter.com/O9yOkkDrcD
— Op1 (@op1npo) November 30, 2016
“Rendac bevestigde dat de kadavers inderdaad worden gebruikt om energie mee op te wekken en als groene stroom de markt op gaat, maar wilde niet bekend maken welke energieproducenten hier gebruik van maken. Daar moesten we via een omweg achter komen” verklaart Lars Gierveld.
De uitzending van RAMBAM is 1 december om 21:50 uur te zien op NPO 3.