Rampspoed en overvloed: culinaire lezing met proeverij

Rampspoed en overvloed: culinaire lezing met proeverij
Foto: De Ketelschuurster van Abraham van Strij
Nieuws

Op 20 november biedt historica Christianne Muusers een kijkje in de Nederlandse keuken van deze periode bij de lezing ‘Rampspoed en overvloed’ in de Bibliotheek in ’t Vestzak.

Culinaire reis door de tijd

Eén lezing is eigenlijk te kort om alle ontwikkelingen die zich op het gebied van koken en eten in de negentiende eeuw in Nederland voordeden aan bod te laten komen. Grote lijnen zijn de steeds succesvollere strijd tegen ondervoeding en nieuwe technische ontwikkelingen. Daarnaast komt de keuken van de bovenklasse, en de opkomst van de ‘service a la Russe’ aan bod.  De lezing wordt afgesloten met een proeverij van vier gerechtjes.

Historische recepten

Christianne Muusers heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Zij volgde de afstudeerrichting Middelnederlandse taal. Dit leidde tot een specialisatie in Middelnederlandse kookteksten. Later breidde Muusers haar terrein uit tot Europese middeleeuwse kookteksten en kookteksten tot 1900. Haar meest recente publicatie is het boek Het verleden op je bord, met een selectie recepten uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek.

De lezing vindt op maandagavond 20 november plaats, van 19:30 uur tot 22:00 uur. Kaarten zijn online verkrijgbaar via de website www.bibliotheekdommeldal.nl. Met bibliotheekpas krijgen bezoekers €2 korting.

Post article

Post article