Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reconstructie schetst beeld van chemicaliëntransporten naar Ekkersrijt

Reconstructie schetst beeld van chemicaliëntransporten naar Ekkersrijt
Foto: Wikipedia CC0

Misdaadwebsite Crimewatcher heeft, op basis van vertrouwelijke informatie, een reconstructie gemaakt van operatie 26Livonia. De Dienst Landelijke Recherche deed onderzoek naar het transport van chemicaliën van Polen naar Nederland. Hierbij werd onder andere gebruik gemaakt van een bedrijfspand op Ekkersrijt.

Op 13 en 19 oktober 2017 en 6 en 13 november 2017 ontving het Dutch Desk van Europol informatie, volgens opsporingsinformatie afkomstig van een Pools onderzoek. De Poolse politie was op dat moment bezig met een onderzoek naar een criminele groepering dat zich bezig zou houden met de smokkel van chemicaliën van Polen naar Nederland. Sinds het onderzoek is gestart in juni 2016 zou meer dan 40.000 kilo aan chemicaliën naar Nederland zijn getransporteerd.

De chemicaliën zoals aceton, formamide en caustic soda werden in Nederland gebruikt voor de productie van synthetische drugs zoals amfetamine en XTC. Via diverse voertuigen gingen de chemicaliën via Venlo naar onder andere de Ericaweg in Oirlo, de Sportlaan in Wanssum, Ekkersrijt in Son en Breugel, de Standertmolen in Bergeijk, de Broekhuizerweg in Swolgen en de Holzstraat in Kerkrade.

Op 15 november 2017 is door de Dienst Landelijke Recherche een strafrechtelijk onderzoek onder de naam 26Livonia gestart. Uit het onderzoek is gebleken dat in de periode 15 november 2017 tot 16 april 2018 vermoedelijk 28 chemicaliëntransporten hebben plaats gevonden vanuit Polen, via Duitsland, naar Nederland. Deze transporten werden uitgevoerd met behulp van bestelbussen en vrachtauto’s met Poolse kentekens.

Na het in beslag nemen van synthetische drugs op 23 november in Velden werden er geen transporten vanuit Polen meer waargenomen. Volgens de Poolse autoriteiten is daarna vermoedelijk de operatie verplaatst naar Bohmte in Duitsland. Hierna vonden er nog meerdere transporten naar Nederland plaats met onder andere transporten naar garageboxen aan de Amnesty lnternationalstraat in Venlo, een bedrijfspand aan Ekkersrijt in Son en Breugel, een bedrijfspand aan de Siloweg in ‘s-Hertogenbosch en een boerenschuur aan de Torenvalkweg te Odiliapeel.

Uit een lopend onderzoek is gebleken dat in/bij het bedrijfspand op Ekkersrijt grote hoeveelheden chemicaliën werden gelost, welke zeer vermoedelijk waren bestemd voor de productie van synthetische drugs. Naar aanleiding van de bevindingen binnen het onderzoek 26Livonia vonden er op 16 april 2018 op zeventien locaties doorzoekingen plaats. Hierbij werden meerdere drugslaboratoriums en opslagplaatsen van chemicaliën aangetroffen en ontmanteld. Tevens werden die dag verschillende verdachten aangehouden, onder andere in Son en Breugel.

Een gehele reconstructie door Crimewatcher is hier (deel 1) en hier (deel 2) terug te lezen.