Search
Close this search box.

Regenboogzebrapad haalt het niet, maar wat dan wel?

Artist impression van het regenboogzebrapad in het centrum van Son en Breugel als blijk van inclusiviteit
Foto: Ons Son en Breugel

Een regenboogzebrapad afschieten is geen vorm van intolerantie tegenover bepaalde doelgroepen, maar is ook niet de gewenste vorm. Wat dan wel de gewenste vorm is om te laten zien dat Son en Breugel minderheden accepteert, gaan zij samen bekijken.

D66 fractieleider Monique van Zwieten zag de komst van een regenboogzebrapad helemaal zitten. Haar idee deed echter wel wat stof doen opwaaien. Hoezo was Son en Breugel een bekrompen dorp? Het idee dat Son en Breugel niet tolerant zou zijn, al dan niet specifiek tegenover de LHBT-gemeenschap, was een kreet waar de overige politieke partijen zich van distantiëren.

Volgens Martien Merks (VVD) heeft Son en Breugel altijd voorop gelopen als het aan komt op acceptatie van minderheden, met Zonhove als ultiem voorbeeld. Dat Son en Breugel op sommige vlakken nog conservatief is, was Joris van Dam (PvdA-GroenLinks) het wel eens. Zo is een alternatief op Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas nog onbespreekbaar en zijn bij sommige verenigingen in Son en Breugel nog altijd geen vrouwen in het bestuur zitten.

Een permanent aandenken aan tolerantie van acceptatie in de vorm van een gekleurd zebrapad was dan ook niet de oplossing voor gemeenteraadspartijen. Ook waren er vraagtekens bij de juridische toetsing van dergelijke zebrapaden. Maar dat betekent niet dat het geen sympathiek idee is om toch een vorm van fysieke of terugkerende uiting van tolerantie en acceptatie in Son en Breugel aan te brengen. Niet instemmen met een regenboogzebrapad betekent volgens Remco Heeren (Dorpsvisie) namelijk niet dat je tegen bepaalde doelgroepen bent. En daarnaast moet er aandacht zijn voor alle minderheden in het dorp, niet specifiek de LHBT-gemeenschap.

D66 neemt daarom de motie voor het regenboogzebrapad terug naar de fractie om tot een beter idee te komen. De gemeenteraad wil graag hardop meedenken. Zo pleitte Camille Limpens (CDA) voor een regenboogbord of een regenboogweg rondom de Albert Heijn. Joris van Dam (PvdA-GroenLinks) noemt het jaarlijks heisen van de regenboogvlag op Coming-Out Day (zoals voormalig wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen in 2016 deed) of het uitdelen van lesplannen op basisscholen ook een prima alternatief. De regenboogvlag zou ook op meer plekken in Son en Breugel vol trots kunnen wapperen.

Dat er dus een teken van tolerantie en acceptatie moet komen is iets waar de gemeenteraad helemaal achter kan staan. Een gekleurd zebrapad is echter niet de oplossing.