Search
Close this search box.

Regenboogzebrapad moet inclusiviteit van Son en Breugel laten zien

Artist impression van het regenboogzebrapad in het centrum van Son en Breugel als blijk van inclusiviteit
Foto: Ons Son en Breugel

Met een regenboogzebrapad in het centrum hoopt D66 leider Monique van Zwieten diversiteit en acceptatie in Son en Breugel te verhogen. Niet per se voor de LHBTI gemeenschap in Son en Breugel, maar voor iedereen die een beetje anders is.

Fractieleider van D66 Son en Breugel en initiatiefnemer Monique van Zwieten gaat middels een motie in de gemeenteraad een oproep doen voor een regenboogzebrapad. Het regenboogzebrapad moet laten zien dat iedereen in Son en Breugel geaccepteerd wordt voor wie hij of zij is. “En het gaat mij daarbij niet specifiek om de LHBTI gemeenschap in Son en Breugel,” licht ze toe aan Ons Son en Breugel. Hoewel de motie inzoomt op de LHBTI gemeenschap, trekt Monique het in een veel breder verband. “Het gaat hierbij ook om mensen met een andere achtergrond, mensen die misschien een beetje anders zijn of mensen die in plaats van linksom rechtsom gaan.”

Monique van Zwieten heeft drie schoonzonen met een buitenlandse achtergrond. Met lede ogen moet zij toekijken hoe Son en Breugel soms om gaat met hen. “Één van mijn schoonzoons heeft wegens omstandigheden een tijdje bij mij gewoond. Hij kon ontzettend goed keepen en is overgehaald om bij SBC te gaan voetballen. Na een paar trainingen vroeg hij of hij alsjeblieft mocht stoppen. Hij werd gewoon buitengesloten.” Ook is meermaals een aanvaring geweest met handhaving en politie, puur uit vooroordelen over afkomst. “Als je afwijkt van de norm, heb je het zwaar in Son en Breugel.”

Nadenken over je eigen acceptatie

Met het regenboogzebrapad laat de gemeente zien dat Son en Breugel open staat voor iedereen. “Het is een intolerant dorp. Ik denk dat iedereen die hier woont blij mag zijn dat zij hier veilig kunnen wonen. Dat mensen anders zijn verandert daar niet door. Met een regenboogzebrapad kunnen mensen iedere keer dat ze het zien bij zichzelf denken waarom we zo’n zebrapad nodig hebben.”

De motie zal 7 november ingediend gaan worden bij de gemeenteraad. Graag ziet Monique de regenboogkleuren op een prominente plek, zoals het zebrapad dat het Kerkplein en Raadhuisplein met elkaar verbindt. “Zo kan iedereen die bijvoorbeeld op het terras van de Zwaan zit of gaat winkelen nadenken over zijn of haar eigen acceptatie van anderen. Of ze nu een kleurtje hebben, anders geaard zijn of afwijken van de norm.”