Zoek
Sluit dit zoekvak.

Remember September concert: een achtbaan van emotie

Het Remember September podium op het Kerkplein om de bevrijding te vieren
Foto: Ons Son en Breugel

Een bomvol Kerkplein heeft feestelijk Remember September afgetrapt. Met een lach en een traan opende harmonie Pro Honore Et Virtute en theaterkoor Sincère de viering van 75 jaar vrijheid.

Verteller Yorick Stam bracht het verhaal van de Sonse Wan van Overveld. Wan maakte op zeer jonge leeftijd de bevrijding van Son en Breugel mee. Die 17 september in 1944 was de dag waarop 3500 Amerikanen de hemel vulden met hun ronde parachutes. Wan aanschouwde het met zijn eigen ogen. De woorden van Wan werden met gevoel overgebracht door acteur Yorick Stam. Aan hem de zware taak om een achtbaan aan emoties over te brengen op het publiek. Van angst tot verbazing, van verdriet tot euforie. De gekozen woorden, intonatie en gevoeligheid bracht het verhaal tot leven.

Yorick Stam vertelt het verhaal van Wan van Overveld
Dirigent Johan Smeulders en harmonie Pro Honore Et Virtute

Het verhaal wordt kracht bijgezet door het harmonie orkest van Pro Honore Et Virtute en theaterkoor Sincère. Met een muzikale mix die goed gekozen is bij de getoonde beelden van die tijd, bracht 17 september 1944 naar het hier en nu. Met militaire klanken en bombastische bigband muziek kreeg jong en oud op het Kerkplein de sfeer mee die de Amerikanen meebrachten van de andere kant van de oceaan om de Duitsers te verdrijven. De indrukwekkende eerste helft van de avond.

Klarinetspelers van harmonie Pro Honre Et Virtute

De bevrijding vieren

Na een uur ging het roer om. Harmonie Pro Honore Et Virtute en theaterkoor Sincère nodigden zangers en zangeressen uit het dorp en (ver) daarbuiten uit om de bevrijding te vieren. De in Son inmiddels welbekende George Blanken wist de swing te brengen met zijn uitvoering van Kiss van Tom Jones, Wicked Way van Waylon en Relight My Fire van Dan Hartman. Met zijn akoestische gitaar bracht de Sonse Tijn Luijben jong talent naar de voorgrond. Zijn vertolking van Oceaan van Raccoon liet zien dat ook met enkel een gitaar en een vocaal een feestje kan worden gebouwd, in een iets andere sfeer.

George Blanken
Tijn Luijben

Het duo Evelien Sleegers en Hanneke van Beek mochten bij Lazy Sonnie Afternoon wat ervaring opdoen voor zij samen het podium van Remember September zouden betreden. Samen brachten ze het prachtige duet Shallow van Lady Gaga en Bradley Cooper, waarbij Hanneke op haar keyboard zelf begeleidde. Hun vertolking van This Is A Man’s World van James Brown werd extra gevoelig door de begeleiding van het harmonie orkest.

Evelien Sleegers en Hanneke van Beek

Talent van buitenaf

Minder bekend voor het Sonse publiek waren Femke Schmitz en Guus Vreugdewater. De Eindhovense Femke Schmitz hoefde niet ver te reizen. Haar vertolking van Laat Me van Ramses Shaffy en wisten de gevoelige snaar van mensen in Son en Breugel te raken. Ook de zoetgevooisde bariton Guus Vreugdewater bracht de magie tot leven met zijn uitvoering van Neil Diamonds hit Sweet Caroline en Suspicious Minds van Elvis Presley . Wellicht dat er voor zowel Femke als Guus nog wel een huis in Son en Breugel te koop is zodat wij deze twee pareltjes in kunnen lijven.

Femke Schmitz
Guus Vreugdewater

Maar de echte sterren van de avond waren natuurlijk harmonie Pro Honore Et Virtute en theaterkoor Sincère. Het harmonie orkest begeleidde menige uitvoering van de eerder genoemde zangers en zangeressen, maar hun mix van Nederlandstalige klassiekers getiteld Nederpotpourri was het moment waarop het publiek echt los ging. Het altijd vurige optreden van dirigent Johan Smeulders werd met extra enthousiasme gebracht. Ook het uiterst gevoelige Empire State Of Mind door Sincère, onder leiding van Angelo Smulders, was een prachtige vertolking van de hit van Alicia Keys. Het jasje waar het koor het nummer in had gestoken doet vermoeden dat het nummer nooit op een andere manier is uitgebracht.

Een klarinetspeelster van harmonie Pro Honore Et Virtute
Dames van theaterkoor Sincère

De harmonie, het koor en de zangers en zangeressen hebben de bevrijding doen herbeleven en laten vieren dat we al 75 jaar van deze vrijheid mogen genieten. Son en Breugel heeft haar visitekaartje afgegeven. Aan de Luchtmachtkapel de zware taak om de Remember September zaterdag net zo sfeervol te maken als vrijdag.

Check onze Instagrampagina voor meer foto’s.