Rendac in top 100 grootste uitstoters van stikstofoxiden van Nederland

Een schoorsteenpijn waar rook uit komt bij Rendac
Foto: Ons Son en Breugel

In een lijst met grootste uitstoters van stikstofoxiden die het ministerie van Natuur en Stikstof heeft opgesteld zien we één lokaal bedrijf: Rendac.

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) stuurde aan de Tweede Kamer een lijst van bedrijven die de grootste uitstoters zijn van stikstofoxiden. Stikstofmonoxide (NO) is een gas dat ontstaat bij allerlei verbrandingsprocessen. Op de lijst vinden we op plek 69 Rendac in Son, waar kadavers worden verwerkt.

De lijst is opgesteld in antwoord op kamervragen van GroenLinks kamerlid Laura Bromet. In de top drie van grootste uitstoters staan op één Tata Steel in Velsen, op twee Schiphol in Haarlemmermeer en op drie Dow Benelux in Terneuzen. Ook oliemaatschappijen zoals Shell, BP en Esso staan op de lijst.

Wat zijn stikstofoxiden?

Stikstofdioxide kan volgens het RIVM voor mensen schadelijk zijn omdat het door kan dringen tot in de kleinste vertakkingen van de luchtwegen. Daardoor gaan de longen minder goed werken. Mensen kunnen luchtwegklachten en astma-aanvallen krijgen. Het komt ook voor dat mensen gevoeliger worden voor infecties. Je wordt dan bijvoorbeeld sneller verkouden.

Ook is stikstofoxide funest voor de biodiversiteit. Stikstofoxiden slaan neer in de natuur, waardoor de natuur en de bodem verrijkt wordt met stikstof. Planten die goed groeien op een voedingsrijke bodem, zoals gras en brandnetels, verdringen planten die groeien op een schrale bodem.

Post article

Post article