Restwarmte van A Jansen BV gaat huizen in Eindhoven warm houden

A Jansen BV in Son
Foto: Google Maps

A Jansen BV uit Son en Ennatuurlijk uit Eindhoven slaan de handen ineen om meer dan 20.000 huizen te verwarmen.

Dankzij restwarmte die vrijkomt bij het verwerken van teerhoudend asfalt zitten tienduizenden Eindhovenaren er warmpjes bij. 20.000 tot 30.000 huishoudens die aangesloten zitten bij Ennatuurlijk kunnen hun huis vanaf 2024 met de restwarmte verwarmen.

Door het gebruik van de restwarmte kan de omstreden biomassacentrale op Strijp-T in Eindhoven zo goed als afgesloten worden. De eerste proeven zijn al geslaagd volgens A Jansen BV. Over enkele maanden valt het besluit om erin te investeren en kan het procedé verder uitgewerkt worden.

‘Ouderwets’ asfalt

A Jansen BV aan het Wilhelminakanaal heeft een installatie die teerhoudend asfalt verwerkt. Dat is het ‘ouderwetse’ asfalt, met teer. Tegenwoordig zit er bitumen in. Het nieuwe asfalt kan daardoor wel hergebruikt worden. Het milieugevaarlijke teer wordt uit het asfalt gehaald in de vorm van (schoongewassen) gas. Wat resteert zijn zand en grind die hergebruikt worden bij het maken van nieuw beton.

“Bij het proces moeten we het asfalt verwarmen tot 600 graden. Daar komt veel restwarmte bij vrij. We willen een warmtewisselaar bouwen waar we het water van Ennatuurlijk langs leiden. Dat wordt opgewarmd en gaat terug naar het warmtenet,” vertelt algemeen directeur André Barendregt.

Asfaltberg

Er is veel te doen rondom de asfaltberg van A Jansen langs Ekkersweijer. De berg zou te lang liggen en te hoog zijn. Ook zien politieke partijen de berg die vanaf de A50 goed te zien is graag slinken. Hier was een nieuwe machine nodig om het asfalt schoon te maken.

Post article

Post article