Search
Close this search box.

Rhenus neemt grootste single roof zonnedak van Nederland in gebruik

Rhenus neemt grootste single roof zonnedak van Nederland in gebruik
Foto: Rhenus Logistics

Met een druk op de knop opende wethouder Robert Visser het grootste single roof zonnedak van Nederland bij Rhenus op Ekkersrijt.

De afgelopen maanden zijn de mannen en vrouwen van KiesZon op het dak van Rhenus Son 1 bezig geweest om 15.318 zonnepanelen te monteren. Een knap staaltje werk dat goed is voor het opwekken van ongeveer 3,8 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar aan zonne-energie, gelijk aan ongeveer 1300 huishoudens. De besparing die het logistieke bedrijf doet qua CO2 uitstoot is naar eigen zegge te vergelijken met 64 keer de wereld rond rijden in een vrachtwagen van 15 ton, ongeveer 2,3 miljoen kilo CO2 per jaar.

Bij de bouw van Rhenus Son 1 is al rekening gehouden met de toekomst. Een zonnedak vergt namelijk 20 kilo per vierkante meter draagkracht extra dan een dak dat niet klaar is voor zonnepanelen. De afgelopen paar jaar is KiesZon samen met Rhenus en de pandeigenaar bezig geweest om samen een constructie te verzinnen waarin iedereen profijt kan hebben bij het plaatsen van zonnepanelen op het gebouw. Met het in gebruik nemen van het zonnedak bespaart Rhenus aanzienlijk op hun energiekosten en is het bedrijf in één klap zelfvoorzienend qua stroom voor alle panden in Nederland. Door de duurzame bouw van het bedrijf op Ekkersrijt is er maar een fractie van de opgewekte stroom nodig om het pand van energie te voorzien.

Wethouder Robert Visser is blij met het dak en hoopt dat andere bedrijven op Ekkersrijt het voorbeeld van Rhenus volgen. In 2012 is de wethouder begonnen met het uitvoeren van het duurzaamheidsprogramma van de gemeente en ziet dat bedrijven die nieuwbouw op Ekkersrijt realiseren een zeer sterke focus hebben op duurzaamheid. Voorbeelden naast Rhenus is bijvoorbeeld het recentelijk in gebruik genomen pand van Van Loon Vlees, dat voldoet aan de hoogte BREEAM normen voor duurzaam bouwen en is voorzien van zonnepanelen.

Toekomst

Maar het houdt niet op met dit ene dak. Momenteel zijn er plannen om een zonnedak te maken voor hun tweede pand op Ekkersrijt van 50.000 vierkante meter, dat afgelopen jaar in gebruik is genomen. Bij het ontwerpen van het gebouw is ook al rekening gehouden met het plaatsen van zonnepanelen. Ook is er nog een mogelijkheid om het pand met nog eens 35.000 vierkante meter uit te breiden. Ook op het nieuw te bouwen hoofdkantoor van Rhenus komt een zonnedak. Het markante gebouw van 60.000 vierkante meter zal verrijzen langs de A58 bij Tilburg.

Als beide daken van Rhenus op Ekkersrijt zijn voorzien van zonnepanelen, is dat genoeg om 7,1 miljoen kilowattuur per jaar op te wekken. Dat staat gelijk aan het gemiddelde stroomverbruik van meer dan 2400 huishoudens. Mocht bij de uitbreiding van Rhenus Son 2 ook gebruik worden gemaakt van zonnepanelen, dan groeit de totale opbrengst naar bijna 9,5 miljoen kilowattuur per jaar, goed om ruim 3200 huishoudens te verlichten.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play