Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een rijdend gemeentehuis, iets voor Son en Breugel?

Een rijdend gemeentehuis, iets voor Son en Breugel?
Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Op en neer rijden naar het gemeentehuis om een paspoort op te halen, of de gemeente op en neer laten rijden om een paspoort langs te brengen?

Op Goeree-Overflakkee wordt op dit moment een test gedaan met een rijdend gemeentehuis. Het eiland kent veertien dorpen en slechts één gemeentehuis midden op het eiland. Sommige dorpsbewoners moeten dan twintig kilometer reizen om bijvoorbeeld een paspoort aan te vragen en ook weer twintig kilometer reizen om het paspoort op te halen.

“De buitenste dorpen moeten voor ieder wissewasje twintig kilometer reizen”, zegt onze collega Sam Fish van Goeree-Overflakkee Nieuws. De camper, de GO-bus genoemd, brengt ambtenaren van de gemeente wekelijks naar de drie dorpskernen, verspreid over het eiland. Op 19 juni is het ‘rijdende gemeentehuis’ officieel rond gaan rijden op het eiland. “Laatst is de camper ook gebruikt tijdens een braderie door één van de dorpsraden om in contact te komen met de mensen.”

Een idee dat Dorpsbelang ook zag zitten. Middels een motie werd gisteravond geprobeerd om het gemeentehuis dichterbij de inwoners te brengen. De verbouwing van het gemeentehuis kent brede steun, maar is nog niet toegankelijk genoeg. “Toch willen wij ondanks deze door ons van harte ondersteunde plannen beklemtonen dat het niet voor alle inwoners gemakkelijk is om het gemeentehuis te bereiken, ondanks de fysieke en digitale toegang die nu al geboden wordt” aldus Elly Brocken van Dorpsbelang.

Het plan van haar partij werd echter meteen met de grond gelijk gemaakt door de overige partijen. Het CDA noemde het plan onzinnig. PvdA/GroenLinks wou eerst de proef op Goeree-Overflakkee afwachten voordat zij hun steun konden betuigen. VVD gaf aan nog wel een caravan te hebben om ter beschikking te stellen. Dorpsvisie zag het idee wel zitten, alleen dan in een andere vorm: een rijdend CMD of rijdende bibliotheek, dan hoeft de kerk ook niet gesloopt te worden om ruimte te maken voor deze partijen in het MFA.

De motie zorgde voor flink wat hilariteit tijdens de gemeenteraadsvergadering, maar haalde het uiteindelijk niet.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play