Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Rooijseweg lijkt nog verre van af en onveilig te zijn

Rooijseweg lijkt nog verre van af en onveilig te zijn
Foto:

De Rooijseweg moet een ‘verbetering van de uitstraling van een belangrijke uitvalsweg’ zijn, maar is dat wel zo?

Bij de feestelijke opening op 19 januari, waarbij wethouder Robert Visser door het lint ging, waren de gemeente en bouwbedrijf BAM vol lof over de nieuwe weg. De Rooijseweg, dat Sint-Oedenrode en Son met elkaar verbindt, werd voor 2,9 miljoen euro verbouwd. Zo werd de oude weg ontdaan van asbest en de weg helemaal opnieuw opgebouwd. Op een speciale inloopavond konden omwonenden en geïnteresseerden hun inbreng geven over de plannen, maar vooraf werd al aangegeven dat er niets met de klachten en suggesties gedaan zou worden.

Maar sinds de opening lijkt het alsof de Rooijseweg slechts half opgeleverd is en bovenal onveilig.

Er zijn diverse locaties aan de Rooijseweg die dienst moeten doen als afslagpunt voor automobilsten en oversteekplaats voor fietsers. Deze locaties worden ook gebruikt om het verkeer, dat er 50 kilometer per uur mag rijden) af te remmen. Maar een blik in de berm bij deze bochten zet genoeg: de bocht is niet voor iedereen te maken. Vooral vrachtwagens zonder meedraaiende wielen onder de trailer en brede landbouwvoertuigen zijn genoodzaakt om door de berm te rijden.

Maar niet alleen deze stukken grond moeten het ontgelden. Wie een blik werpt op de zachte berm op de rechten stukken ziet de hoeveelheid bandensporen van automobilisten die de auto niet op de weg weten te houden. Dit is deels te wijten aan niet oplettende bestuurders, maar ook brede tegenliggers zorgen ervoor dat uitgeweken moet worden. Een zachte berm is hierbij een groot gevaar, omdat de auto in een zachte berm onbestuurbaar kan worden.

Ook ontbreekt er iedere vorm van verlichting langs de kant van de weg. Er is nog geen verlichting aangebracht, omdat de gemeente wacht tot het verledprogramma voor lantaarnpalen van start gaat. Het plaatsen van lantaarnpalen langs de Rooijseweg zal later dit jaar pas plaats gaan vinden. Tot die tijd is het rijden in het donker op deze drukke toegangsweg.

De kant van vernieuwde toegangsweg van Son en Bruegel moest groen worden. Op de tekeningen die getoond werden op de informatieavond was een hoop groen te zien, maar in de praktijk lijkt hier nog weinig van te zien. De dunne boompjes die langs de weg geplaatst zijn moeten nog jaren groeien om deze belofte waar te kunnen maken.

De gemeente liet via senior communicatieadviseur Joost Claassen weten dat de klachten meegenomen zullen worden in de evaluatie rondom de Rooijseweg door de stuurgroep Sonniuspark. “Ter voorkoming van versplintering van informatie kiest de stuurgroep Sonniuspark ervoor weggebruikers eerst aan de veranderingen te laten wennen, zoals het nieuwe smallere wegprofiel met zachte randen.”


Lees meer over de Rooijseweg


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play