Search
Close this search box.

Roze koe roept mensen in het buitengebied op zich aan te sluiten bij Mabib

Foto: Ons Son en Breugel

Binnenkort kunnen zo’n 160 huishoudens in het buitengebied van Son en Breugel zich aanmelden bij Mabib voor aanleg van glasvezel.

Ruim tien jaar geleden werd de kern van Son en Breugel voorzien van een hoogwaardig glasvezelnetwerk. Naast het ‘langzame’ koper konden mensen er toen voor kiezen om ook een glasvezelkabel te laten trekken naar het huis, waardoor Son en Breugel klaar werd gestoomd voor de toekomst. Het buitengebied was hier echter niet bij betrokken, gezien de lange afstanden die afgelegd dienen te worden per kabel en de daarbij behorende kosten. Veel huishoudens en bedrijven in het buitengebied, zoals Olen en Sonniuswijk, moeten hierdoor noodgedwongen gebruik maken van langzamere verbindingen of hoge kosten betalen voor de aanleg van snellere verbindingen.

Mabib, Maatschappij voor Breedband in Brabant, maakt zich sterk voor de mensen die buiten de boot zijn gevallen. De komende tijd zal Mabib de ongeveer 160 huishoudens in Son en Breugel benaderen om mee te doen in het project. Ook andere gemeentes zoals Nuenen, Gemert-Bakel en Laarbeek, worden hierbij betrokken. Als 55% van alle 6300 adressen binnen het verzorgingsgebied meedoen, zullen de werkzaamheden begin 2018 beginnen.

Om aandacht te vragen voor Mabib heeft van Eck Bedrijfshygiëne, groot voorstander van het project, voor hun deur een roze koe laten zetten. De inwoners van het buitengebied worden binnenkort uitgenodigd om meer informatie te ontvangen over het project, waarbij een tijdspad en kosten bekend worden gemaakt.

Glasvezel is momenteel het snelste bekabelde netwerk. Ter vergelijking: DSL kabels (via de telefoonlijn) kennen momenteel een maximum snelheid van 1Gbit, terwijl coax kabels (via de televisiekabel) en glasvezel met de huidige techniek een maximum snelheid kennen van 10Gbit. De rek uit er coax begint echter uit te raken, terwijl glasvezel theoretisch met de snelheid van het licht kan werken. In Japan zijn al proeven gedaan waarbij snelheden tot wel 101.7Tbit (103.424Gbit) zijn gehaald.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play