Search
Close this search box.

Saneren asbest kerk op meters afstand van schaatsende kinderen

Saneren asbest kerk op meters afstand van schaatsende kinderen
Foto: Ons Son en Breugel

Met de sloop van de Sint-Petrus’ Bandenkerk in aantocht worden de plannen concreter. Maar kunnen kinderen aan de overkant van de weg wel veilig schaatsen nu er asbest uit het gebouw verwijderd moet worden?

3 december is de laatste viering in de Sint-Petrus’ Bandenkerk, waarna de sloop van het gebouw van start gaat. Omdat onderzoeken niet uit hebben kunnen sluiten dat er geen asbesthoudend materiaal verwerkt zit in de kerk, zal tussen 11 en 23 december asbest gesaneerd worden.

Aan de andere kant van de Kerkstraat, op luttele meters afstand, start op 14 december het IJsfeest, waarbij kinderen de schaatsen weer onder de voeten kunnen binden. Zij kunnen dit normaliter ongestoord en onbezorgd doen op de schaatsbaan op het Kerkplein.

Maar kan dit wil ongestoord en onbezorgd in 2017? Terwijl kinderen over het ijs glijden zijn mannen in witte pakken, compleet afgesloten van de buitenwereld, aan de overkant van de straat bezig om kankerverwekkende stoffen op te ruimen. Voor het verwijderen van asbest zijn strenge regels, maar deze regels kunnen niet voorkomen dat asbestdeeltjes rond gaan dwarrelen in de lucht, met alle gevolgen van dien.

Voor het saneren van asbest in de buitenlucht zijn twee methodes: de ‘openlucht’ methode en de ‘couveuse’ methode. Met de goedkope ‘openlucht’ methode wordt gepoogd het asbesthoudende materiaal niet te beschadigen om zo de asbestdeeltjes in de lucht te minimaliseren. Met de duurdere ‘couveuse’ methode worden de asbesthoudende delen afgedekt met een speciale zak, waardoor de deeltjes in de zak blijven en niet in de open lucht terecht komen. Geen van beide methodes is een garantie dat asbest niet de lucht in gaat.

Het inademen van asbest kan longkanker veroorzaken. Hoe langer je in aanraking bent met asbest, hoe groter het gevaar. Je zal niet meteen iets merken van de gevolgen van asbest, je wordt niet meteen ziek. Je gaat niet hoesten, je krijgt geen koorts en voelt je gewoon kiplekker. De schade merk je niet direct, maar kan tientallen jaren later pas naar boven komen drijven. Asbest dat loskomt tijdens (sloop)werkzaamheden zijn vele malen schadelijker dan wanneer het verwerkt zit in bouwmaterialen zoals isolatie. De kans wordt groter naarmate je meer in contact komt met de asbestvezels. Of je asbest ingeademd hebt is ook niet te bewijzen en je merkt er heel weinig van.

Met het vooruitschuiven van de sloopwerkzaamheden wordt een groot risico genomen op de volksgezondheid. Een groot gebouw als de Sint-Petrus’ Bandenkerk huisvest mogelijk veel asbest. Onder andere het plaatmateriaal tussen de gevel en betonnen daken, de vloer onder de kerk, de vloer van de pastorie, de voegen van de vloer, boven de vaste plafons, in de ronde kolommen onder het koor en de voorgevel, het stucwerk van het plafond, de dakbedekking en het isolatiemateriaal van de brandwerende deur en de kluis hebben volgens onderzoek mogelijk asbest. Een tweede onderzoek dat volgens het eerste onderzoek nodig zou zijn is zover bekend nooit uitgevoerd.

Zijn schaatsers van 14 tot en met 23 december wel veilig? Ons Son en Breugel heeft wethouder Robert Visser om reactie gevraagd op deze vraag, maar was niet bereikbaar voor commentaar.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play