Slagwerkers Pro Honore et Virtute sluiten zomers af met een wereldreis

Malletgroep harmonie Pro Honore et Virtute
Foto: Hans Waals

Afgelopen zaterdag hebben de slagwerkers van Pro Honore et Virtute uit Son en Breugel en van Aurora uit Heesch in een warm Vestzaktheater wederom een spetterend optreden neergezet.

Door: Duco van de Weijer

Dat beide muziekverenigingen over een volwaardige slagwerkafdeling beschikken, lieten ze tijdens dit gezamenlijk concert overduidelijk zien. Een ware beleving om deze muzikanten te zien optreden.

Met als thema een “muzikale reis rond de wereld” startte dirigent Patrick van de Heuvel het concert met de malletgroep van Pro Honore et Virtute in Azië met Scetches of the Orient. De Japanse sfeer werd opgeroepen door de oliedrums en de gong. Daarna door naar Europa, eerst naar Griekenland met de Atlantis Saga, over een oorlog tussen de watergod Poseidon en het volk van het eiland Atlantis. De strijd werd ritmisch verloren door het volk en Atlantis verdween in kolkende muzikale golven.

Verder met A Spanish Adventure, met natuurlijk de castagnetten in de hoofdrol. Vervolgens door naar Amerika met de Amerikaanse jazzpianist Brubeck die ooit in Turkije een volksliedje hoorde en daardoor geïnspireerd het nummer Blue Rondo à la Turk componeerde. Dit snelle deuntje werd gespeeld op de houten staven van de xylofoon. Het volgende stuk was Oye mi canto van Gloria Estefan met duidelijke latin invloeden. Erg mooi was de solo op de xylofoon door Monique Constant, die op deze avond na 20 jaar afscheid nam van de malletgroep. Van de spetterende salsa door naar het laatste nummer van de muzikale reis. Tenslotte een mooie afsluiting in Ierland met het nummer Lord of the dance, waarbij het klokkenspel de typische Ierse melodie liet horen.

Na de pauze was de malletband van Aurora uit Heesch aan de beurt. Dit orkest bereidt zich voor op een theaterconcert met de folkband Pater Moeskroen. Eveneens onder leiding van Patrick van de Heuvel speelden zij prachtige nummers zoals Kermis in ut Durrep van Henk Martens. Je hoorde hierbij de klokken van de kerk en de kermisgeluiden. Hun nummers gaven een goed voorproefje van wat je te wachten staat als je op 28 oktober 2018 naar hun theaterconcert gaat. Hiervoor kunnen al kaarten gekocht worden.

Nog licht swingend met de ritmische klanken in de benen ging het publiek huiswaarts. Voor de slagwerkers nu eerst een welverdiende zomer. Daarna maakt de malletgroep van Pro Honore et Virtute zich op voor een wervelend kerstconcert in de kerk in de Sint-Genovevakerk in Breugel op 15 december van dit jaar. Meer info over harmonie Pro Honore et Virtute en de concerten is te vinden op www.phev.nl. Ook als slagwerker of blazer deel uitmaken van een van de orkesten van PHEV? Kijk dan zeker op de site, of stuur een mail naar opleidingen@phev.nl. Je bent van harte welkom.

Post article

Post article