De pers werd door wethouder Kees Vortman uitgenodigd om samen met coördinator buitendienst Bram van ’t Hof door de Gentiaan en ’t Harde Ven te fietsen om beeld te krijgen van het groenonderhoud.
Er is veel reuring in de wijken de Gentiaan en ’t Harde Ven over het groenonderhoud. De gemeente is van plan ruim 1300 bomen om te zagen, wat in de ogen van de buurtbewoners soms een afbreuk is aan het beeldbepalende karakter van de wijken en het groen voor heel het dorp. Maar dit doet de gemeente met een reden en in goed overleg met de desbetreffende omwonenden.
In de Australië laan staan twee rijen bomen. Langs de doorgaande weg staan inheemse eiken, bomen die in hun natuurlijke habitat ontwikkeld zijn. Gezichtsbepalend voor het entree van de wijk via deze straat. Aan de parallelweg staan echter oudere exoten, Amerikaanse berken. De bomen kruipen de tuinen van de buurtbewoners in en nemen zonlicht weg van de inheemse eiken aan de andere kant van de weg, waardoor hun ontwikkeling in de knoei komt. De buurt is een advies voorgelegd: zij willen graag de exoten weghalen om ruimte te maken voor de inheemse bomen.
Even verderop, in de Juralaan, staan dezelfde exotische bomen. De bomen zijn aan het einde van hun levenscyclus en kunnen een gevaar voor de wijk gaan vormen. De berken in één keer weghalen zou het beeld van de straat drastisch veranderen en jaren duren voordat nieuwe aanplant het beeld weer op orde heeft. Geadviseerd is om de bomen gefaseerd weg te halen: om en om een boom weghalen en herplanten, om over tien jaar de andere bomen te vervangen. De buurt heeft de kans gekregen om het advies samen met nog twee opties (alles laten staan met alle gevolgen van dien of alles in één keer weghalen) te overwegen en zich uit te spreken voor een keuze
In de Texellaan is er sprake van een waar bos. Bram van ’t Hof is samen met de buurt op excursie gegaan om de bomen te bekijken en samen (soms individueel) te bespreken wat er het beste kan gebeuren met individuele bomen. Door de leeftijd van het bos, de overlast die de bomen veroorzaken, de gevaren van sommige bomen en de exoten die inheemse bomen verdrukken is in goed overleg aangegeven welke bomen gaan verdwijnen. Dit zorgt voor veiligheid in de buurt en geeft andere bomen een kans om zich beter te ontwikkelen. De te verdwijnen bomen zijn gemarkeerd, zodat aannemer bomenrooibedrijf Kuijpers precies weet welke bomen er weg moeten.
Bij de Röntgenlaan verdwijnen ook bomen die op gemeentelijke grond staan. Maar door de overheersing van aangeplante exoten zal het vrijwel onmogelijk worden om inheemse bomen die er eigenlijk thuis horen er voor in de plaats te zetten. In de Marterlaan gaan er heel wat bomen verdwijnen. Ze staan dicht tegen de weg en verdrukken andere bomen. Door ze weg te halen komt er meer licht in de straat, zodat andere bomen die minder ‘in de weg’ staan ruimte krijgen. Ook neemt de veiligheid toe bij door minder vallende (dode) takken.
Al met al gaan er in heel Son en Breugel 1300 bomen verdwijnen, veelal in overleg met de buurt. Er komen wel 5000 nieuwe bomen voor terug. Niet iedere boom zal het overleven, dus wordt er met opzet extra aangeplant om zo een overlevingskans van 25% als doel te stellen. Ook wordt er per straat gekeken welke bomen er aangeplant zullen worden. Het beeld in de wijk moet fraai blijven, zonder andere bomen licht, ruimte en voedingsstoffen te onttrekken. Voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Parklaan, waar minder hoge bomen zijn geplaatst. Als bijkomend voordeel kunnen buurtbewoners nu bij eventuele zonnepanelen meer rendement halen uit hun zonlicht.