Son en Breugel Brabants kampioen overbieden op koophuis

Nieuwbouwhuizen Klein Stokland
Foto: Ons Son en Breugel

In een oververhitte huizenmarkt moeten huizenkopers vaak overbieden op de vraagprijs om een huis te kunnen kopen. In de provincie Noord-Brabant werd er in 2021 gemiddeld het meest overgeboden in Son en Breugel.

Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) was Son en Breugel in 2021 koploper als het aankomt op overbieden in de provincie. Met een gemiddelde van 8% bieden boven de vraagprijs laat Son en Breugel nummer twee Gilze-Rijen (7,4%) en nummer drie Geldrop-Mierlo (6,3%) achter zich. Opvallend is dat Hilvarenbeek en Bergeijk juist onder de vraagprijs werd geboden met respectievelijk 0,6%.

Landelijk gezien staat Son en Breugel op de 41ste plaats. Voornamelijk in de randstad en Flevoland werd in 2021 flink meer geboden voor een koophuis dan de vraagprijs. In zeventien gemeenten werden woningen in 2021 voor gemiddeld tien procent meer dan de vraagprijs verkocht, waaronder de gemeentes Groningen, Utrecht en Lelystad.

“Standaardpraktijk”

“Door de krapte in het aanbod op de huizenmarkt is overbieden steeds meer een standaardpraktijk geworden,” zegt het CBS. “In 2021 werd bijna driekwart van de koophuizen verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs. In bijna alle gemeenten lag het gemiddelde aankoopbedrag hoger dan de vraagprijs. Ter vergelijking: in 2017 werd slechts 1 op de 5 huizen boven de vraagprijs verkocht.”

Eerder maakte het CBS al bekend dat de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Son en Breugel in 2021 met 23% was gestegen naar gemiddeld 477.100 euro.

Afbeelding: CBS

Post article

Post article