Search
Close this search box.

Son en Breugel gaat zich wapenen tegen een extreem klimaat

Son en Breugel gaat zich wapenen tegen een extreem klimaat
Foto: Ons Son en Breugel

Klimaatverandering is niet te ontkennen. Warme periodes worden warmer, koude periodes worden kouder, natte periodes worden natter en droge periodes worden droger. Het klimaat is een maatschappelijk probleem waar iedereen zijn schouders onder moet zetten. De gemeente liet uitzoeken hoe Son en Breugel er voor staat en wat er moet gaan gebeuren om ons te wapenen tegen het veranderende klimaat.

Tom van den Nieuwenhuijzen heeft sinds zijn aantreden als wethouder in Son en Breugel haast gemaakt met de klimaatvisie van Son en Breugel. “Eigenlijk zijn we hier 25 jaar te laat mee begonnen. We moeten werken aan klimaatweerbaarheid omdat we daar de afgelopen jaren niet aan hebben gewerkt. We hebben bijvoorbeeld een dag in juni gehad waarin het net zo veel regende als heel juni bij elkaar. Dat soort periodes moeten we weerbaarder voor zijn, want de effecten daarvan hebben ook effect op de manier waarop we wonen en onze gezondheid.”

Samen met bureau Kragten en waterschap de Dommel ging de gemeente aan de slag om Son en Breugel in kaart te brengen. Hoe weerbaar is Son en Breugel tegen klimaatverandering, waar liggen de knelpunten? “Alle plannen, alle constateringen, verwonderpunten en aandachtpunten hebben direct invloed op de keuzes die we in de toekomst gaan maken. Op straatniveau, op buurtniveau, op plannen voor straatinrichting, alles is ter herleiden naar dit onderzoek dat als basis wordt gebruikt. Het heeft zoveel impact dat we nu al beginnen om de gemeenschap hierbij te betrekken.”

Twee dagen lang is met alle facetten van de gemeente en vertegenwoordigers vanuit het dorp (zoals IVN, GGD, de Seniorenraad, wijkraden en inwoners) gekeken naar het dorp en de manier waarop zij omgaan met het klimaat. Door fictief een grote plensbui op Son en Breugel te laten vallen en de zon denkbeeldig het dorp op te laten warmen, werd duidelijk hoe de vlag er nu bij hangt. De grote kaarten die op basis van deze gegevens zijn gemaakt geven zowel algemeen als gedetailleerd een beeld hoe Son en Breugel omgaat met water en warmte.

Wethouder van den Nieuwenhuijzen “Maatschappelijk zal er veel discussie gaan ontstaan over water op straat. Wat betekent dat en hoe lang mag het daar staan? Ik heb liever dat de straten blank staan dan de kelder. We moeten gaan wennen aan beelden van water in de straat.” In bepaalde gebieden is afwatering beter geregeld, zoals in ’t Zand en Sonniuspark. Daar is bij de bouw gelijk een dubbel riool aangelegd waar regenwater rechtsstreeks vanaf de dakgoten naar afwatergebieden kan stromen. De kaarten gaan keuzes voor de toekomst bepalen. Er zullen keuzes gemaakt moeten gaan worden over bijvoorbeeld het groen, het aanleggen van wadi’s (infiltratievoorzieningen) en afwatering. Maar ook hitte is een groot probleem. Het vele steen op Ekkersrijt en in het centrum en grote open vlaktes in de buitengebieden van Breugel zorgen ervoor dat warmte langer vastgehouden wordt dan bosrijke gebieden als ’t Harde Ven.

Maar de gemeente kan het niet alleen. Ook de inwoners van Son en Breugel kunnen hun steentje bijdrage. “Ik vind het heel belangrijk dat mensen zich beseffen hoe onze openbare ruimte er uit ziet en wat voor effect dat heeft op droogte, hitte en waterveiligheid. Dat is stap één en daar kunnen we samen ook een stap in maken. De volgende stap is: hoe gaan we dat oplossen? Hoe gaan we daar vorm aan geven? Dat gaat effect hebben op hoe wij de openbare ruimte in gaan richten met elkaar. Iedereen moet aan de bak, dat moeten we samen doen.”

“Als mensen tuinen tuinen houden en daar groen in zetten, dat doet op hitte en water enorm veel. Versteende tuinen zoals we bijvoorbeeld veel in Breugel zien dragen bij aan een slechtere gezondheid, meer hittestress en wateroverlast. Het is onderhoudsvriendelijk voor de mensen en gemakkelijk voor de barbecue. Maar als je de helft van de tegels eruit haalt en er een gazon van maakt, maakt dat een wereld van verschil. Voel maar eens op een hete zomeravond hoe verkoelend een grasveld kan zijn, zo groot is het effect.”

Op 10 oktober zal tijdens de Avond van de Duurzaamheid op een speelse manier inzichtelijk worden gemaakt wat het effect van water en hitte op Son en Breugel heeft. Ook is er aandacht voor bijvoorbeeld zonnepanelen, rioolwater afkoppelen, ledverlichting of elektrisch rijden. Op 9 oktober zullen tijdens de commissie grondgebiedzaken de kaarten in kader van Klimaatbestendig Son en Breugel besproken worden.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play