Son en Breugel op plaats 18 minste overmatige alcohol drinkers in Brabant

Twee proostende flessen alcohol
Foto: Pixabay CC0
Nieuws

Uit onderzoek blijkt dat Son en Breugel op provinciaal niveau goed presteert als het aankomt op weinig drinken van alcohol.

Christel van Eijck heeft onderzoek gedaan naar het alcoholgebruik in heel Nederland. “Afgelopen maand ben ik bezig geweest met een landelijk onderzoek naar het alcoholgebruik van de inwoners van Nederland op basis van data van de gezondheidsmonitor van het RIVM en het CBS. Ik heb deze data opgedeeld per provincie en per gemeente om lokale verschillen in het (overmatig) gebruik van alcohol uit te lichten.”

Met een achttiende plaats scoort Son en Breugel goed als het gaat om het gebruik van alcohol. “De gemeente Son en Breugel staat op plek 18 in de top 25 gemeentes met de minste overmatige drinkers in de provincie Noord-Brabant. Een overmatige drinker is gedefinieerd als het meer drinken dan 21 glazen per week voor mannen, en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen. De overige definities zijn in het onderzoek te vinden.”

Landelijk gezien valt op dat er boven de rivieren meer overmatige consumptie van alcohol is dan onder de rivieren. Uitschieters in Nederland zijn de gemeentes Laren en Bergen. In Brabant valt de gemeente Asten op die in de landelijke top tien staat van overmatige drinkers, terwijl Cuijk landelijk in de top tien staat van minste aantal overmatige drinkers. Someren heeft de twijfelachtige eer te mogen prijken met het hoogste aantal zware drinkers (17%) per gemeente.

Het gehele onderzoek is te lezen op de website van Afkickkliniekwijzer.

Post article

Post article