Son en Breugel spendeerde 480.000 euro in vijf jaar aan wachtgeld

Son en Breugel spendeerde 480.000 euro in vijf jaar aan wachtgeld
Foto: Wikipedia
Nieuws

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat Son en Breugel in vijf jaar tijd bijna een half miljoen euro kwijt was aan wachtgeld. Het bedrag werd gespendeerd aan wethouders die onvrijwillig vertrokken of hun mandaat verloren.

In totaal spendeerde de gemeente Son en Breugel tussen 2014 en 2018 479.190 euro aan wachtgeld. Dit bedrag werd verdeeld onder vier oud-wethouders die het bedrag ontvingen toen zij nog geen baan hadden. Voor 2020 wordt nog 65.390 euro apart gelegd voor wachtgeld, wat uit de reserves onttrokken wordt. Dit had zelfs nog meer kunnen zijn.

De oppositie had bij de installatie van wethouder Jos de Bruin en Paul van Liempd vorige maand al hun zorgen geuit over het financiële risico dat een vierde wethouder met zich mee zou brengen qua wachtgeld. Ook baarde wachtgeld bij de aanstelling van Eef van Turnhout als tijdelijke wethouder in 2017 zorgen.

Regio betaalt miljoenen aan wachtgeld

De afgelopen vijf jaar werd ruim 126 miljoen euro uitgekeerd aan oud-ambtenaren die vallen onder de wachtgeldregeling. Deze cijfers blijken uit een onderzoek van EenVandaag, waarbij 297 van de 355 aangeschreven gemeentes openheid van zaken gaven. De 126 miljoen euro is verdeeld over ruim 1500 voormalig ambtenaren. Wachtgeld is in Nederland de informele naam voor een toelage voor politici en bestuurders, die wordt uitgekeerd na al dan niet vrijwillig vertrek uit de functie. Voorbeelden zijn ontslag of na beëindiging van het mandaat. Dit ontvangen zij in afwachting van een andere functie, een baan of een pensioen.

In de regio is Eindhoven koploper met 1.243.897 euro verdeeld over twaalf oud-wethouders in vijf jaar tijd. Ook Meierijstad moest flink in de buidel tasten met 1.110.643 euro verdeeld over twintig oud-wethouders. Best spendeerde 403.467 euro aan zeven oud-wethouders. Laarbeek was de goedkoopste gemeente qua wachtgeld in de buurt met 234.126 euro verdeeld over zes oud-wethouders. Gemeente Nuenen heeft niet gereageerd op de oproep van EenVandaag.

Post article

Post article