Search
Close this search box.

Son en Breugel spreekt zich uit, maar snakt nog naar informatie

Son en Breugel spreekt zich uit, maar snakt nog naar informatie
Foto: Ons Son en Breugel

De gemeenteraad nodigt heel Son en Breugel uit om te komen praten over de toekomst van het dorp. De eerste avond verliep prima, maar de inwoners willen meer informatie over alle consequenties.

Twee sessies zijn door de gemeente georganiseerd om een beeld te krijgen van de wensen van Son en Breugel. De toekomst waarvan iedereen dacht dat deze nog wel een tijdje in de toekomst zou blijven, nadert met rasse schreden nu de provincie aan de gemeenteraad vraagt om voor de zomervakantie een toekomstvisie bekend te maken: zelfstandig blijven, fuseren met Nuenen of annexeren bij Eindhoven.

Het aanwezige publiek, ongeveer 125 dorpsbewoners, trok voor de eerste sessie naar de Bongerd in Breugel, waar het cafégedeelte gereserveerd was. Het was een grijze aangelegenheid: de gemiddelde leeftijd van de aanwezige was hoog. Onder hen een strijder die, geheel in stijl, dorpspower in de discussie wou gaan blazen. Het aantal jongeren was op één hand te tellen, dan had je nog genoeg vingers over. De kans dat ze meekeken via de livestream van Son en Breugel Verbindt was klein: ongeveer 15 mensen keken mee via internet.

De Bongerd was volgens de gemeente bomvol. Burgemeester Hans Gaillard was blij met de (in zijn ogen) hoge opkomst. Hoewel amper 1% van alle dorpsbewoners (ook een paar nieuwsgierige gezichten uit Nuenen waren op de avond afgekomen) niet veel klinkt, was het kleinschalig en gemoedelijk genoeg om iedereen gehoord te laten worden in de discussies.

Na een kleine inleiding, waarbij summier meer informatie werd gegeven over de scenario’s die het meest voor de hand liggen voor Son en Breugel, konden discussies gehouden worden aan tafels verspreidt door de Bongerd. Deze discussies werden in goede banen geleid door gemeenteraadsleden, die op deze manier alle argumenten aan konden horen.

De gesprekken neigde vooral naar zelfstandigheid, met een fusie als tweede keuze. Een veel gehoorde term om de beslissing voor onze toekomst te nemen was een referendum, zodat de drie keuzes voorgelegd kan worden aan stemgerechtigden. Maar niet voordat er meer informatie komt. Wat zijn de voordelen van de drie opties? Wat zijn de nadelen? Is Meierijstad geen optie?

De tweede sessie zal op 6 april plaatsvinden in het Vestzaktheater dan 14:00 uur tot 16:30 uur. Ook dan is Ons Son en Breugel erbij. Wil je meer foto’s zien? Klik dan op ‘fotoserie’ bovenaan de pagina.


In plaats van dit bericht liever jouw nieuwsbericht gelezen?

Hier had jouw nieuwsbericht kunnen staanWij zitten klaar om je berichtje te ontvangen en waar nodig te helpen om jouw bericht perfect te maken voor publicatie.