Son en Breugel stelt deuren open voor Up With People

Son en Breugel stelt deuren open voor Up With People
Foto: Ons Son en Breugel

Het bonte gezelschap van Up With People streek vandaag neer in het Vestzaktheater in Son en Breugel.

Up With People is een gezelschap van jongeren uit onder andere de Verenigde Staten, Mexico, China, Japan en Nederland dat de wereld over gaat om vrijwilligerswerk te doen en zo het verschil te maken. De tour door heel de wereld doet landen als de Verenigde Staten, Belgie, Zwitserland en Duitsland aan, waarbij ieder bezoek afgesloten wordt met een optreden (The Journey) die door de jongeren zelf verzorgt wordt.

Het was een strak programma voor de vrijwilligers van Up With People vandaag. Vanochtend vertrokken de ongeveer honderd jongeren vanuit Leiden richting het zuiden, waar ze eerst een rondleiding kregen door kamp Vught. De vermoeidheid was redelijk toegeslagen toen zij ontvangen werden in het Vestzaktheater om uitleg te krijgen over het dorp en het werk dat zij deze week gaan verrichten.

De jongeren van Up With People kregen een korte presentatie van wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen, waarin hij een toelichting gaf op de doelstelling van de gemeente Son en Breugel om in 2020 alle maatschappelijke gebouwen klimaatneutraal te krijgen en zelfs in 2030 het hele dorp. Een hele opgave waar Up With People een steentje aan bij gaat dragen door huis aan huis te gaan en iedereen een LED lamp van Ikea (dat zelf ook in 2020 klimaatneutraal wil opereren) aan te bieden.

De inmiddels helemaal ingekakte jongeren kregen energie toen de Bloaskaken een muzikale groet kwamen brengen. Met de oude vertrouwde hits van de Bloaskaken brachten ze weer leven in de brouwerij, precies op het moment dat de jongeren dit het hardst nodig hadden. In polonaise liepen de jongeren door het theater om even uit de stoel te kunnen.

Toen iedereen op de hoogte was werd het tijd om de vleugels uit te slaan. De jongeren hebben allemaal een gastgezin toegewezen gekregen, mensen uit Son en Breugel die belangeloos hun deuren open stelden en een slaapplek aanboden in de week dat Up With People Son en Breugel verrijkt met hun komst. De gastgezinnen hadden typisch Hollandse voorwerpen meegenomen zoals speculaas, foto’s van windmolens en tekeningen van kaas zodat de jongeren hun gastgezin gemakkelijk konden herkennen. Na een korte introductie ging iedereen naar huis, waarschijnlijk naar oer Hollandse kost.

Up With People is deze hele week in Son en Breugel om vrijwilligerswerk te verrichten en het dorp te bedanken met twee spectaculaire shows in de HTC hallen. Dinsdag en woensdag gaan de jongeren langs alle huizen in het dorp op een LED lamp, gesponsord door Ikea, aan te bieden en een praatje te maken.


Lees meer Up With People


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App StoreDownload nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play

Post article

Post article