Search
Close this search box.

Son en Breugel wil fuseren met Nuenen

Foto: Sandra Kuijpers

Om Eindhoven buiten de deur te houden denkt Son en Breugel op termijn met Nuenen te fuseren. Burgemeester en wethouders van Son en Breugel hoopt hiermee haar positie als buurgemeente van Eindhoven te versterken.

Eindhoven wordt landelijk en provinciaal niveau steeds belangrijker. Groene gemeentes zoals Nuenen en Son en Breugel zijn bij de ontwikkeling van een dergelijk stedelijk gebied ook erg belangrijk, ziet ook Son en Breugel. “Son en Breugel is nadrukkelijk onderdeel van het stedelijk gebied Eindhoven. Het is voor haar inwoners een daily urban system. Bovendien wordt het takenpakket voor gemeenten complexer door diverse ontwikkelingen: decentralisaties, omgevingswet, participatiemaatschappij e.d.”

Om er toch voor te zorgen dat kleinere gemeentes zoals Son en Breugel en Nuenen slagkracht kunnen behouden tegen Eindhoven is het bundelen van krachten noodzakelijk. Een gemeente met zo’n 40.000 inwoners vindt gemeente Son en Breugel groot genoeg om toch relevant te blijven, ondanks de sterke economische ontwikkeling en goed bestuur.

Nuenen ziet ook meer heil in samenwerking met Son en Breugel en Geldrop-Mierlo (het huidige Dommeldal) dan een annexatie van Eindhoven.

Lees meer