Search
Close this search box.

Son en Breugel zakt naar tweede plaats economische toplocaties

Een luchtfoto van Ekkersrijt
Foto: Ons Son en Breugel

Ondanks de coronacrisis die de luchtvaart hard treft weet Haarlemmermeer de koppositie van Son en Breugel over te nemen in de ranglijst van economische toplocaties.

Haarlemmermeer (rapportcijfer 8,5) streeft Son en Breugel (rapportcijfer 8,4) voorbij op de ranglijst van economische toplocaties in Nederland. In het onderzoek worden prestaties per gemeente afgezet tegen het aantal inwoners. Er wordt onder andere naar bedrijventerreinen, kantoren en arbeidsproductiviteit van de inwoners gekeken. Haarlemmermeer weet de toppositie hierbij te pakken, mede dankzij Schiphol en de bedrijvigheid die zo’n luchthaven met zich meebrengen. In 2019 waren de rollen nog omgedraaid. Toen stond Son en Breugel nog op de eerste plaats dankzij Ekkersrijt.

Son en Breugel blijft wel de nummer één in de ‘suburb’ klasse als zijnde kleine gemeente aan de rand van een grote stad. “Son en Breugel staat als enige in de top-10 van elke van de drie brede typen economische activiteiten,” zegt Bureau Louter dat het onderzoek uit heeft gevoerd. Daarbij doelt het bureau op de typen ‘materiaal georiënteerd’ (maakindustrie), ‘informatie georiënteerd’ (technologie) en ‘personen georiënteerd’ (dienstverlening). “Son en Breugel is, naast de nummer twee op de totale ranglijst, ook de gemeente met de sterkste gemeentelijke MKB-economie.”

In de top van de Nederlandse economie vinden we ook Rotterdam (rapportcijfer 8,2) op plaats drie, Nieuwegein (rapportcijfer 8,2) op plaats vier en ‘s-Hertogenbosch (rapportcijfer 8,2) op plaats vijf. Amsterdam (rapportcijfer 8,2) glijdt af naar een plek buiten de top vijf. Eindhoven (rapportcijfer 8,1) doet het met een negende plaats ook goed.