Search
Close this search box.

Son en Breugel kijkt SonenBreugel-TV: “trekken en zwoegen”

Son en Breugel kijkt SonenBreugel-TV: "trekken en zwoegen"
Foto: Marien Leenders

Op het eerste oog misschien een niche dienst in Son en Breugel. Maar SonenBreugel-TV groeit langzaam uit tot een mooi project.

Het verhaal van SonenBreugel-TV (in de volksmond S&B-TV genoemd) begint gek genoeg op basisschool de Sonnewijzer. Ieder jaar heeft de school rond pasen eieren om uit te broeden. Één probleem: de kans dat de kuikens uit het ei komen buiten schooltijd is groter dan binnen schooltijd. Maurice kwam met het idee om een live stream op te zetten, waarbij iedereen het uitbroeden van de eieren kon volgen. S ’avonds rond 6 uur was het zover; langzaam kwamen de kuikens tevoorschijn en de Sonnewijzer keek mee.

Deel uitmaken

Een klein succes voor de school en Maurice Peters, die tijdens de uitvoering van de musical van groep 8 door Zonhove benaderd werd voor een soortgelijk project. Het eerste project dat zij samen opleverden was drie jaar geleden een simpele webcam, gericht op de schaatsbaan op het Kerkplein. Dit jaarlijks terugkerende evenement zou uiteindelijk uitgroeien tot een livestream met 40.000 kijkers wereldwijd.

Son en Breugel kijkt SonenBreugel-TV: "trekken en zwoegen"
Foto: Marien Leenders

Langzaam groeide het project als onderdeel van SonenBreugelVerbindt (voorheen Son en Breugel Verbonden). Zo werden onder meer de dodenherdenking, de sinterklaasintocht, carnavalsoptochten, muziekfestivals en het lijsttrekkersdebat van de Gemeenteraadsverkiezingen live uitgezonden. Dit allemaal om de mensen die niet aanwezig kunnen zijn het gevoel te kunnen geven dat zij deel uitmaken van de beleving. De ontwikkeling van de dienst loopt parallelaan de langzame uitbreiding van de doelgroep. Het kost echter tijd om de doelgroep te bereiken en wegwijs te maken.

Iedereen is van harte welkom

De club van SonenBreugel-TV is inmiddels uitgegroeid tot 16 vrijwilligers, waarvan 10 actief in de weer zijn om alle evenementen in beeld brengen. “We proberen om er met z’n allen iets moois van te maken” zegt Maurice Peters. Als onderdeel van SonenBreugelVerbindt zorgt de club voor een dienst die de hulpbehoevenden, en natuurlijk ook de gewone kijker in Son en Breugel, onderdeel laten uitmaken van activiteiten waar ze wellicht niet meer toe in staat zijn om zelf bij te wonen. In zorgcentrum Berkenstaete is bij sommige evenementen op de televisie in het atrium alles te volgen voor de bewoners op een televisie. Ook wordt hier regelmatig gekeken naar uitzending gemist.

Maurice Peters is samen met zijn vrijwilligers ruim drie uur voor het begin van een uitzending al druk in de weer om alles een uur van tevoren klaar te hebben. Meer vrijwilligers voor het opbouwen, het bedienen van de camera’s en de montage van de opnames zijn absoluut noodzakelijk. Op dit moment is Maurice naar eigen zeggen nog vaak degene die de eindmontage op zich neemt. Het is een groep vrijwilligers, waarbij tijd en mensen nu eenmaal niet aan bomen groeien. Iedereen doet zijn uiterste best maar tijd blijft een probleem. Iedere nieuwe vrijwilliger is dan ook van harte welkom, opleiding en ervaring zijn daarbij niet noodzakelijk.

Verlanglijst

In de toekomst kunnen we in ieder geval veel nieuwe ontwikkelingen zien bij ‘het internet televisiestation van Son en Breugel’. Sinds kort wordt er in HD uitgezonden. Ook wordt de mogelijkheid om de commissie- en raadsvergaderingen vanuit het Gemeentehuis live uit te zenden en terug te kijken onderzocht, een mogelijkheid die hoog op de verlanglijst staat van een belangrijke doelgroep van SonenBreugel-TV. Senioren, die vaak ’s avonds de deur niet meer uit durven of willen om de vergaderingen bij te wonen. Zo kunnen ze er toch bij zijn.

En Maurice Peters? Eén van de dingen die hoog op zijn agenda staat zijn documentaires over het verleden van Son en Breugel. Verhalen die nu nog verteld kunnen worden door de autochtone inwoners van ons dorp. Maar begrijpelijkerwijs geeft zijn drukke agenda hier nu nog geen mogelijkheid toe.


Lees meer over SonenBreugel-TV en Son en Breugel Verbindt