Na de kap van bomen in de Sonse Bossen worden nieuwe ‘bomen’ aangeplant ter compensatie. Maar zijn het wel bomen?
Het college antwoordde op raadsvragen van raadslid Joris van Dam van PvdA/GroenLinks naar aanleiding van de bomenkap in de Sonse Bossen. Er waren dertien grove dennen gekapt volgens het college door “aangetaste vitaliteit” na een storm in november 2016. Ter compensatie komen er 50 vlieren (Sambucus nigra) en 50 krentenbomen (Amelanchier lamarckii) in de Sonse Bossen.
Echter zijn deze vervangers geen bomen, maar struiken. “Een heester (struik, red.) kan weliswaar uitgroeien tot een hoogte van zo’n tien meter, maar is toch geen boom en hoort niet thuis in een bos als de Sonse Bergen,” zegt Andreas Thurau van Adviesgroep Sonse Bossen in een reactie. “Wat mij betreft moeten waar bomen gekapt zijn, ook bomen teruggeplaatst worden.”
De herplanting zou volgens Andres Thurau niet plaats gaan vinden achter- en naast de sauna waar de bomen gekapt werden, maar aan de voorzijde van de Sonse Bossen in het verlengde van de Planetenlaan bij de ovatonde. “Bij navraag bleek dat het ging om een aanplant vooraan/naast Thermae Son (naar de straatkant toe). Heesters zijn park- en perkbeplanting en aan de wegkant kunnen heesters, vooral als ze bloeien, het straatbeeld zeker verfraaien. Toen echter de discussie begon over de kap en er zelfs vragen in de gemeenteraad over werden gesteld, is -vermoed ik- vlug besloten om dan maar op de plek van de gekapte bomen aan te planten.”
Ook Joris van Dam reageert verontwaardigd. “Ik ben erg verbaasd dat er heesters worden geplant in plaats van bomen. Bomen kappen en heesters terugplanten lijkt mij niet de bedoeling van een bosgebied, dan wordt het bos langzaam een park. Het lijkt mij zaak dat alsnog met de Adviesgroep Sonse Bossen besproken wordt wat wel de juiste bomen zijn ter vervanging.” Voor Joris is de kous nog niet af. “Ik ga er komende commissievergadering vragen over stellen.”