Search
Close this search box.

Sonse kunststudent wil taboe rond verkrachting doorbreken met videoclips

Kunststudent Luuk van de Ven
Foto: Linsey Kuijpers

Kunststudent Luuk van de Ven (23) uit Son en Breugel werkt momenteel hard aan zijn eerste visual EP genaamd ‘Uit De Maat’. Hij heeft een duidelijk doel: “Ik wil de taboe rondom verkrachting doorbreken.”

Luuk van de Ven studeert dit jaar af aan het St. Joost in Breda. “Je afstudeerproject is jouw visitekaartje als professionele maker. Al een lange tijd wil ik een project als dit uitvoeren maar het voelde nooit als het juiste moment. Nu heb ik het gevoel dat ik er echt klaar voor ben,” aldus van de Ven.

Dit project is voor Luuk extra persoonlijk omdat hij zelf op jonge leeftijd verkracht is door iemand die hij zag als beste vriend. “Als ik mensen vertel over de gebeurtenis, krijg ik vaak opmerkingen als: ‘Zo iemand zou je toch het liefst de nek omdraaien?’ Zelf voel ik deze behoefte naar wraak niet zo sterk. Ik wil vooral weten waarom hij het heeft gedaan, en of hij doorheeft dat hij hiermee een dikke stempel op mijn leven heeft gedrukt. Met dit project hoop ik wat grip te krijgen op mijn eigen situatie en anderen met soortgelijke ervaringen een hart onder de riem te steken.”

Toch heeft Luuk ervoor gekozen om de nummers niet onder zijn eigen naam uit te brengen maar onder die van zijn drag persona ‘Emily Salvia’. “Drie jaar geleden ben ik gestart met performen als drag queen Emily Salvia. Ze gaat tegen de norm in en laat mensen inzien dat hun grootste onzekerheden juist hun grootste kracht kunnen zijn. Emily is een stem voor de underdogs in de maatschappij, mensen die je misschien niet zo snel aan het woord hoort, maar die zeker wel iets te vertellen hebben. Voor mij is drag geen masker maar juist een manier om een masker af te zetten. Daarom wil ik de drie singles van het EP uitbrengen onder de naam van mijn drag persona.”:

‘Uit De Maat’ wordt een visueel album. De teksten van de nummers komen voort uit gesprekken die Van de Ven heeft gevoerd met mensen die ervaring hebben op het gebied van verkrachting, naast natuurlijk zijn eigen ervaringen. Voor ieder nummer op het album wordt een videoclip gemaakt. De clips vertellen ieder een eigen hoofdstuk uit een verhaal.

Momenteel zijn de voorbereidingen in volle gang. Deze week is de crowdfunding pagina gelanceerd. “Het maken van een film kost geld. Het huren van apparatuur, het professioneel opnemen van de singles, reiskosten, catering en nog veel meer kostenposten. Kosten die je als student niet zelf kunt financieren. We willen eind april gaan draaien zodat we jullie in juli uit kunnen nodigen tijdens de première van ‘Uit De Maat’.”

Benieuwd geworden naar dit project? Neem dan een kijkje op de pagina https://cinecrowd.com/nl/uitdemaat.