Sonse pluimveebedrijven onderzocht op vogelgriep

Kippen in een kippenstal
Foto: Pexels CC0
Nieuws

Na constatering van de vogelgriep in buurgemeente Sint-Oedenrode is direct maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen. Uit voorzorg worden onder andere pluimveebedrijven in Son en Breugel onderzocht.

In Sint-Oedenrode is vogelgriep uitgebroken bij één pluimveehouderij. Twee andere bedrijven in de omgeving zijn preventief geruimd. In totaal zijn bijna 132.000 dieren geruimd en afgevoerd naar destructiebedrijf Rendac. Demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft direct een vervoersverbod ingesteld met een straal van tien kilometer om het bedrijf. Ook wordt in een straal van drie kilometer uit voorzorg monsters afgenomen en onderzocht op vogelgriep. Onder de gemonsterde bedrijven zitten ook pluimveebedrijven uit Son en Breugel.

Vogelgriep (of soms vogelpest of aviaire influenza genoemd) is dodelijk voor kippen, kalkoenen, ganzen, roofvogels en eenden. Het virus kan zich verspreiden door de lucht, via direct contact tussen vogels en indirect via bijvoorbeeld uitwerpselen en transportmiddelen. Het virus zou verspreid worden door trekvogels. De Vogelbescherming claimt echter dat het transport van besmet pluimvee, of vlees van pluimvee en eenden, het virus verspreidt. Het risico dat mensen in Europa met vogelgriep besmet raken is zeer klein.

Update: Volgens het Eindhovens Dagblad is er geen vogelgriep vastgesteld bij de onderzochte pluimveebedrijven in de genoemde straal van drie kilometer. Hier vallen ook de pluimveebedrijven uit Son en Breugel onder.

Post article

Post article