Speciale constructie om sporten in ballonhal mogelijk te maken

Een ballonhal op een grasveld
Foto: Wikipedia CC0

Hockeyvereniging HTC en de gemeente hebben een financiële constructie bedacht voor een ballonhal, zodat sporters uit onder andere de Bongerd in de wintermaanden er warmpjes bij zitten. Door de nieuwbouw van sporthal zouden zij namelijk geen plek meer hebben.

Sporthal de Bongerd gaat in maart 2023 tegen de vlakte, later dan gedacht. Maar de binnensporten die gebruik maken van de sporthal moeten tijdens de nieuwbouw wel ergens terecht kunnen. Volgens de gemeente is er, na gesprekken met de sportverenigingen, geen mogelijkheid om in de winter terecht te kunnen in een accommodatie in de regio.

De oplossing: een ballonhal. Een opblaasbare sporthal die gedurende de wintermaanden verwarmd ruimte kan geven aan sportactiviteiten. Een idee dat in 2015 al een keer werd geopperd, maar nu concreet ingezet kan gaan worden. Begin dit jaar had de gemeente hiervoor contact met hockeyvereniging HTC. Een door het CDA ingediende motie voor een ballonhal was daarmee overbodig.

Speciale constructie

De afgelopen maanden is gekeken hoe een ballonhal in Son en Breugel aangeschaft kon worden. De gemeente heeft hiervoor een speciale constructie bedacht. Wethouder Jelle de Jong (Dorpsvisie): “Omdat we als gemeente in gevallen als deze een aanbestedingsplicht hebben (die ons in tijdnood brengt) en omdat btw-teruggave via het btw-compensatiefonds met de veronderstelde wijze van gebruik (verhuur) niet voor de hand ligt, hebben we aan HTC voorgesteld om de blaashal te kopen.”

“Zij hebben geen aanbestedingsplicht en komen in aanmerking voor bosa (20% subsidie voor bouwen onderhoudskosten van sportaccommodaties en aanschaf van sportmaterialen). Voor de subsidie wordt uitgegaan van de investering inclusief btw. De ballonhal wordt gekocht met een optie op terugkoop na 2 jaar.”

Juridisch getoetst

De hal kost 525.105 euro om te plaatsen en te onderhouden. Met de terugkoopregeling en de subsidie blijft er 268.598 euro over die de gemeente volledig vergoedt. “Deze constructie is goedgekeurd door Bizob en juridisch getoetst en toegestaan.”

Daarmee kunnen de sportverenigingen van Son en Breugel blijven sporten in de koude maanden, met hulp van de gemeente en HTC.

Post article

Post article