Spinselmot vreet zich helemaal vol in bomen op Ekkersrijt

Spinselmot vreet zich helemaal vol in bomen op Ekkersrijt
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Een op het eerste oog vreemde gewaarwording bij bomen op Ekkersrijt, die helemaal ingepakt worden door zijde webben van de spinselmot. Maar gelukkig zijn deze rupsen onschadelijk voor mens en natuur.

De rupsen van de spinselmot (of beter gezegd, de stippelmot) heeft zich genesteld in bomen op Ekkersrijt, maar ook op andere plekken in het dorp is de aanwezigheid van het insect zichtbaar. Bomen en bosjes kijken aangevreten na een bezoekje van Spiderman: de bomen worden kaler en worden ingekapseld door webben.

De rupsen zijn in de maanden mei en juni zeer actief om zichzelf vol te vreten. Hele bomen worden ingepakt door een wit web van zijde draden. Het web wordt gebruikt om zichzelf te beschermen tegen natuurlijke vijanden zoals vogels en wespen. Ondanks dat het er misschien onheilspellend uit ziet en dat ze hele bomen kaal kunnen vreten, leveren de rupsen geen gevaren op. De boom herstelt na de eetperiode zeer vlug.

Als de rups vol zit, spint ‘ie zich in een cocon van zijn eigen zijde. In de maanden juli en augustus ontpopt het beestje tot een prachtige spinselmot, duidelijk herkenbaar aan de witte vleugels met zwarte stippen. De spinselmot eet verder en legt eitjes in bomen, waarna de cyclus weer opnieuw begint.

Spinselmot vreet zich helemaal vol in bomen op Ekkersrijt

Let wel op: de webben van de spinselmot lijken verdacht veel op de eikenprocessierups. Hoewel de spinselmot niet schadelijk is, is de eikenprocessierups wel schadelijk voor de mens. Het bestrijden van de spinselmot is volgens de gemeente niet nodig.

Post article

Post article