Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stephan en Martijn halen toch hun T-rijbewijs dankzij de Tractor Academie

Foto: Ons Son en Breugel

Door de invoering van het T-rijbewijs konden Stephan en Martijn niet meer op hun tractoren rijden. Dankzij de Tractor Academie en het televisieprogramma Hotel SynDroom ging deze wens toch in vervulling.

Als filmsterren worden Stephan en Martijn van Duijn onthaald bij de Tractor Academie op Ekkersrijt. De afgelopen maanden zijn de instructeurs van het bedrijf bezig geweest om de onafscheidelijke tweeling Stephan en Martijn ondanks hun beperking te laten slagen voor het T-rijbewijs, samen met het televisieprogramma Hotel SynDroom van Johnny de Mol. Het Talpa programma benaderde het bedrijf om de droom van deze jongens werkelijkheid te laten worden.

Stephan en Martijn werkten beide in de groenvoorziening bij de Maregroep in Voorhout. Dankzij hun brommerrijbewijs waar zij vier en een half jaar voor geknokt hadden mochten zij tractor rijden. Maar door de komst van het T-rijbewijs in juli 2015 was dit van de ene op de andere dag niet meer toegestaan. Via de Maregroep is nog enkele malen een poging gedaan om Stephan en Martijn gecertificeerd te krijgen voor het rijden in een tractor, maar na enkele tegenvallende resultaten was het niet meer mogelijk. De begeleiding van de jongens viel tegen, daar waar de jongens dit kei hard nodig hadden.

Dirk en Jeanette, de ouders van Stephan en Martijn, zagen dat de jongens hier zichtbaar moeite mee hadden. “Ze reden zo graag op de tractoren, ik vond het zo sneu voor ze. Ze hebben voor alles in hun leven moeten knokken om mee te kunnen. Niet op de tractoren kunnen rijden betekent de rest van hun leven schoffelen.” In een laatste poging om Stephan en Martijn toch hun T-rijbewijs te laten halen, schreven de ouders een brief naar het televisieprogramma Hotel SynDroom. “In oktober ben ik gebeld door Talpa met de mededeling dat zij geselecteerd waren voor de voorselectie van het programma. Uiteindelijk kregen we in december te horen dat ze mee mochten doen.”

Toen Talpa de Tractor Academie benaderde moest oprichter Martie Aarts wel even nadenken. Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt om de droom van Stephan en Martijn werkelijkheid te laten worden. “We hebben echt alles uit de kast gehaald voor deze jongens. Het was voor het bedrijf een flinke investering maar het geeft een enorme voldoening. Toen die jongens slaagden was ik zo blij, dat was het mooiste wat ik in mijn leven mee heb gemaakt.”

De Tractor Academie heeft de jongens van begin tot eind persoonlijke begeleiding gegeven. Na ruim 20 uur les moest de grootste hobbel voor de jongens, het theorie examen, afgenomen worden bij het CBR. Door hun beperking is begrijpend lezen moeilijk, dus mocht het examen mondeling gedaan worden. De eerste keer zakten de jongens, maar het is ze uiteindelijk toch gelukt. Het praktijk examen was gemakkelijk: ze hebben jaren op de tractor gereden dus konden er mee lezen en schrijven. Eenmaal geslaagd was dan eindelijk het T-rijbewijs in handen.

Het heeft de jongens veel goed gedaan. Zichtbaar stralen ze meer zelfvertrouwen uit zegt iedereen om hen heen. “Mijn baas zij dat hij baalde dat ik mijn T-rijbewijs niet had gehaald,” zegt Martijn. “Dankzij de academie hebben we het toch gehaald.” Inmiddels hebben zowel Stephan als Martijn promotie gekregen bij de Maregroep, dus de komende jaren kunnen ze nog flink wat kilometers maken.

Vanavond is in Hotel SynDroom op RTL 4 om 21:30 uur te zien hoe Stephan en Martijn hun T-rijbewijs wisten te halen.


Lees ook


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play