Zoek
Sluit dit zoekvak.

Steven Elders lobbyt bij het Europees Parlement

Steven Elders lobbyt bij het Europees Parlement
Foto: Steven Elders

Steven Elders heeft van 14 tot en met 17 oktober de Summit van de ONE Campaign bijgewoond. De 18-jarige jeugdambassadeur uit Son en Breugel kijkt positief terug op zijn ervaringen daar.

Van 14 tot en met 17 oktober vond in Brussel de Summit van de internationale campagne- en lobbyorganisatie ONE plaats. ONE zet zich in tegen extreme armoede in Afrika, maar niet door geld in te zamelen. De organisatie, die onder andere is opgericht door U2-zanger Bono, voert campagne om zo de stemmen van mensen te krijgen die ONE’s petities tekenen. Deze petities gaan naar leiders over de hele wereld. En deze keer was het de beurt aan de leden van het Europees Parlement. Elders heeft samen met tientallen internationale collega’s zich ingezet voor het beëindigen van extreme armoede.

Het budget voor ontwikkelingssamenwerking wordt binnenkort vastgesteld en ONE heeft tientallen gesprekken gevoerd om het belang van dit budget te benadrukken: “In 2050 heeft de bevolking van Afrika zich naar alle verwachtingen verdubbeld naar ongeveer 2,5 miljard mensen. De helft van de Afrikanen zal dan onder de 25 jaar oud zijn. Als we Afrika een eerlijke toekomst willen geven moeten we bijvoorbeeld fors investeren in onderwijs.”

Hoewel er wereldwijd over het algemeen op ontwikkelingssamenwerking wordt bezuinigd, blijft de EU koploper in investeringen. En om te zorgen dat dat zo blijft is ONE dit jaar naar Brussel gegaan. ONE heeft op dit moment de campagne ‘Armoede Is Seksistisch’ lopen. Vrouwen in Afrika hebben vaak geen recht om een eigen bankrekening te hebben, te mogen werken of überhaupt bezit te hebben. Hierdoor kunnen ze moeilijker uit de armoede komen.

“Het kost ongeveer 1 euro per dag om een iemand in Afrika op school te krijgen. Op dit moment krijgen 130 miljoen meisjes daar geen onderwijs, en dat aantal is zelfs gestegen. Uit onderzoek blijkt dat als we al deze meisjes in het klaslokaal krijgen, dat dat een economische groei van 130 miljard euro oplevert. Dat lijkt me geen dus loze investering,” aldus Steven Elders die al eerder met Kamerleden, ministers en andere beleidsmakers sprak over armoedebestrijding. “Los van het feit dat ik vind dat we over grenzen heen moeten kijken uit humaan oogpunt, moet je ook je ogen niet sluiten over dat lokaal in feite niet meer bestaat. Wat er in Afrika gaat gebeuren heeft ook invloed op ons (toekomstig) dagelijkse leven, de wereld is nou eenmaal aan het globaliseren.”

Naast veel jongeren wereldwijd hebben ook veel sterren zich aan ONE verbonden. Hierbij kun je denken aan George Clooney, Ed Sheeran, Angelina Jolie, Bill Clinton, Ellen DeGeneres en prinses Mabel. In totaal tellen ze ruim 8 miljoen leden en ongeveer tientallen jeugdambassadeurs. Of alle inspanningen resultaat hebben gehad zien we op 26 oktober, dan stemt het Europees Parlement over de begroting.

 


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play