Zoek
Sluit dit zoekvak.

Steven Elders, ondernemend politicus met een missie

Steven Elders, ondernemend politicus met een missie
Foto: Ons Son en Breugel
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Het lot van D66 Son en Breugel werd in handen gelegd van een jonge Steven Elders, wat hem na jaren van bouwen een zetel opleverde voor ‘zijn’ partij. We zochten Steven op om te praten over de geboorte van D66 Son en Breugel, zijn politieke ambities en zijn toekomst.

 

In 2013 besloot de toen 13-jarige Steven om toenadering te zoeken tot D66, zijn eerste stappen richting de politiek. “Dat was geen probleem. Er zijn ouders bij die hun baby inschrijven. Je gaat gewoon naar de website en je vult je gegevens in. Toen heb ik een mailtje gestuurd naar de landelijke partijvoorzitter, niet wetende dat er een bepaalde hiërarchie in de partij zit. Ik dacht ‘diegene moet ik hebben dus daar stuur ik een mailtje naar toe.’”

Hij was jong en gedreven, geïnteresseerd in de maatschappij en cultuur. “Op school was ik altijd geïnteresseerd in geschiedenis. Wat voor impact bepaalde beslissingen hebben gehad op het leven van mensen. Later werd dat politiek. Toen ik in het einde van groep 8 zat waren er verkiezingen, toen begon ik me eigenlijk te interesseren. Ik dacht ‘wat moet ik met die interesse doen?’”

Zijn gedrevenheid om zijn doel te bereiken was geboren: het jongste Tweede Kamerlid ooit te worden, voor de Politieke Partij Democraten 66. Dat was dan ook de strekking van zijn mailtje aan de partijvoorzitter. “Ik vroeg hoe ik dat moest doen. Op een dag werd ik teruggebeld door de landelijke voorzitter. Ik was helemaal in shock, als dertienjarige jongen. De voorzitter vroeg of ik naar het landelijk congres kwam van D66 in de Beurs van Berlage, om mij te ontmoeten.”

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

 

“Hier heb je het ledenbestand, ga er mee aan de slag”

Bij het congres ontmoette Steven niet alleen Alexander Pechtold, maar ook partijleden uit de regio. “Son en Breugel had geen D66. Ik had hier in Son en Breugel niet echt mensen om mee in contact te komen. Lokale afdelingen krijgen automatisch een berichtje als er een nieuw lid is, maar er was niemand die dat bericht hier ontving. Dus vroegen ze mij op het congres om een D66 Son en Breugel op te richten.”

Aan een dertienjarige ‘menneke’ vragen om een lokale politieke partij te beginnen, een uitdaging die Steven niet uit de weg ging. “Ik wou dat wel doen. Wel met hulp natuurlijk: landelijke ondersteuning en gebruik van landelijke tools. Maar daar komt het wel op neer. ‘Hier heb je het ledenbestand, ga er mee aan de slag.’ Zo was ik opeens Algemeen Secretaris van een nieuwe afdeling geworden.”

Al gauw wist hij enkele mensen in het dorp warm te krijgen voor D66 Son en Breugel. Enkele, want Son en Breugel kende amper leden. Eigenlijk begon Steven vanaf nul. Bij de Provinciale Statenverkiezing van 2015 mocht Steven zijn tenen in het politieke bad steken om de temperatuur aan te voelen, als lijstduwer. “Ik vond het belangrijk dat er ook iemand uit Son en Breugel op de lijst stond. Door de aandacht is er nieuwe aanwas geweest, maar er zijn ook wat mensen afgevallen.”

Het oog van het nieuw gevormde bestuur viel uiteindelijk op Monique van Zwieten als lijsttrekker. “Monique en ik kenden elkaar al, gewoon vanuit het dorp. Ze is heel erg ondernemend, dus zou D66 goed bij haar passen. Monique moest er over nadenken of de politiek wel iets voor haar was, omdat ze heel erg transparant is. Ze wil doorpakken. ‘Is dat dan wel iets voor mij,’ vroeg ze zich hardop af. Het bestuur vroeg Monique of ze zich kandidaat wou stellen. Uiteindelijk is ze unaniem gekozen door leden.”

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

 

Tussen de bedrijven door

Nu D66 op stoom is in Son en Breugel kan Steven verder vooruit kijken. Zijn droom is nog niet vervuld en lijkt ook niet vervuld  te gaan worden, gezien de aanstormend politicus uit Son en Breugel de huidige jongste Tweede Kamerlid aller tijden, Farshad Bashir, met 20 jaar en 0 maanden nog voor zich moet dulden. Zolang er geen verkiezingen komen voor de Tweede Kamer, tikt de klok vrolijk verder in het nadeel van Steven.

Dat weerhoudt de nu 19-jarige Steven er niet van om zijn politieke carrière verder te ontwikkelen en vol gas voor een betere wereld te gaan. Enkele weken geleden verhuisde hij naar Tilburg voor zijn studie bestuurskunde en overheidsmanagement aan de Avans Hogeschool. Tussen de bedrijven door heeft Steven al heel veel gedaan.

 

Zo was hij sinds kort communicatiemedewerker voor D66 Den Bosch. En binnenkort begint hij aan zijn nieuwe uitdaging als fractiemedewerker bij D66 Eindhoven. Daarnaast is hij ambassadeur van jongerenbeweging ONE en begeleidt hij de kinderen van de jeugdgemeenteraad, het initiatief dat hij zelf startte in Son en Breugel.

En D66 Son en Breugel? Een trotse Steven vertelt met zijn altijd aanwezige glimlach over die ene zetel die tijdens de gemeenteraadsverkiezing binnengehaald is. “Als je het in verhouding zet hebben we mooi één zetel binnen weten te halen. Daar zijn we trots op. We zien het ook niet als Moniques zetel, die natuurlijk gekozen is als lijsttrekker, maar echt een zetel voor het team.”