Kinderen zijn een kwetsbare groep dat zichzelf vrij moet kunnen ontwikkelen. Maar soms is dat niet mogelijk omdat het saldo van de ouderlijke bankrekening ontoereikend is. Gezinnen die hard hulp nodig hebben kunnen daarom aankloppen bij stichting Leergeld.
Stichting Leergeld Best, Oirschot en Son en Breugel krijgt van de gemeente een jaarlijkse subsidie van 55.000 euro, de zogenaamde Klijnsma-gelden. Deze subsidie wordt aan gemeentes verstrekt om kinderen in de armoede dezelfde kansen te geven als kinderen die niet in armoede leven. De overdracht is middels een convenant, ondertekend door wethouder Kees Vortman en stichting voorzitter Maarten Claessens kracht bijgezet. Ook CliP (clienten participatie) is betrokken bij het convenant om mensen te helpen uit de armoede te komen.
Stichting Leergeld (geheel opgebouwd door vrijwilligers) is werkzaam in Best, Oirschot en sinds 2016 ook in Son en Breugel, ondersteund door een landelijk kantoor waarbij landelijk 90 lokale stichtingen aangesloten zijn. Vorig jaar zijn er 94 kinderen in het dorp financieel ondersteund op het gebied van cultuur, onderwijs, sport en welzijn. Dit is ongeveer 25% tot 30% van de doelgroep. Het overgrote deel van het geld gaat naar onderwijs, zo is vorig jaar 12.000 euro besteed aan schoolzwemmen. Ook kan de contributie van sportclubs betaald worden zodat kinderen ongeremd kunnen sporten en zichzelf sociaal ontwikkelen. Maarten Claessens: “wij willen er voor zorgen dat kinderen niet in een isolement raken vanuit een armoede situatie. Ons adagium is dan ook ‘nu meedoen is straks meetellen’.”
“De doelgroep is in de loop der jaren flink veranderd. In de begintijd waren mensen die van generatie op generatie in de bijstand zaten en herkenbaar waren. Intussen is die doelgroep veranderd en zie je dat er ook veel mensen zijn die werk hebben, maar onvoldoende hun lasten kunnen betalen. Denk bijvoorbeeld aan ZZP’ers met een variabel inkomen of gescheiden ouders. De buitenkant lijkt goed verzorgd, maar aan de binnenkant zich toch een hoop financiële ellende.”
Juist het feit dat armoede een taboe is, maakt het moeilijk om zicht te krijgen op kinderen die ondersteuning nodig hebben. Veel mensen durven er niet over te praten en wordt het onderwerp zo veel mogelijk vermeden, zo merkt stichting Leergeld op. Juist door de banden met de gemeente en CliP aan te trekken krijgen zij beter zicht op de kinderen die hun hulp het hardst nodig hebben. Portefeuillehouder Kees Vortman: “het is niet gemakkelijk om die drempel te slechten. Ik heb stichting Leergeld dan ook uitgedaagd om om te kijken wat zij hier tegen kunnen doen, om te zorgen dat de doelgroep wordt verbreed. De stichting heeft de bal ook weer teruggelegd en gezegd ‘gemeente, het zou fijn zijn als jullie waar je kunt ook een stuk meehelpt.'”
Want een armoedesituatie is, vooral voor kinderen, niet leuk. Zij moeten zorgeloos met hun vriendjes mee kunnen op schoolreisje, naar de voetbalclub, een opleiding kunnen volgen of toegang hebben tot een fiets. De financiële ondersteuning vanuit stichting Leergeld is precies voor deze kinderen in het leven geroepen. Schroom je daarom vooral niet om contact met hen op te nemen als door de portemonnee de ontwikkeling van je kind in gedrang komt. Stichting Leergeld is direct te benaderen voor 06-27650302 of contact.leergeld@gmail.com. Meer informatie vind je op de website.