Search
Close this search box.

De Stoerderij ontvangt duurzaamheidsprijs van provincie

De Stoerderij ontvangt duurzaamheidsprijs van provincie
Foto: Ons Son en Breugel

De Stoerderij mag zich in een illuster rijtje plaatsen van grote bedrijven met het verdienen van de ‘Groen bedrijf van de Maand’ oorkonde.

De waterbuffelboer Arjan Swinkels bijzonder is, weet Son en Breugel. Maar de boer uit Breugel weet ook de aandacht te trekken van provincie Noord-Brabant, gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu) in het bijzonder. Van den Hout kwam vandaag vanuit Den Bosch langs om Arjan de ‘Groen bedrijf van de Maand’ prijs uit te reiken. Door het winnen van de prijs mag Arjan Swinkels zich scharen onder grote namen als ASML en Tesla, die de prijs eerder al mochten ontvangen.

“Een paar jaar geleden werden we geconfronteerd met mensen die iets voor het milieu doen maar hier hun geld niet mee kunnen verdienen, het kost alleen maar geld” vertelt Johan van den Hout. “Mensen die goed hun geld verdienen, dat is altijd slecht voor het milieu. Volgens ons is dat helemaal niet waar, dat hoeft helemaal niet. Die twee zaken kunnen goed samengaan. Toen zijn we begonnen met één keer per maand een bedrijf uit te zoeken, van groot tot klein uit alle takken van sport.”

De Stoerderij mag zich ‘Groen Bedrijf van de Maand’ mei noemen. Het agrarische bedrijf met inmiddels 56 waterbuffels is gekozen om de vijf kernwaardes: de buffels staan het hele jaar door in de wei, familieleden blijven bij elkaar (kalfjes bij de buffelkoe), de dieren worden maximaal gras gevoerd, kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn taboe en het antibioticagebruik wordt tot het minimum beperkt.

Hiervoor maakt Arjan Swinkels ook gebruik van provinciale grond. Het stuk weiland bij de Dommel langs de Planetenlaan is sinds kort in gebruik genomen door de Stoerderij voor het huisvesten van buffels: een stuk weiland dat hij pacht van de provincie. Dus met een beetje grond en een leuke aanmoedigingsprijs voor zijn harde werk wordt de Stoerderij door de provincie Noord-Brabant geholpen om op een groene manier zijn werk te doen en het landschap te verfraaien.


Lees meer over de Stoerderij


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App StoreDownload nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play