Search
Close this search box.

Studenten nemen e-waste recycling oven in gebruik op Ekkersrijt

Een stapel e-waste
Foto: Pixabay CC0

Een groep studenten heeft op Ekkersrijt een speciale oven in gebruik genomen wat de groeiende stapel van e-waste moet helpen slinken.

Team CORE, bestaande uit ambitieuze studenten van de TU/e, hebben op Ekkersrijt hun nieuwe oven voor het recyclen van e-waste in gebruik genomen. Met de oven kunnen zij de laatste restjes energierijk afval zoals slib en printplaten scheiden.

De oven verhit het restmateriaal tot wel 1600 graden, waardoor metalen in een speciale mix van smeltkroes naar de bodem zakken. Bovenop ontstaat dan een slaklaag met obsidiaan en basalt. Team CORE onderzoekt samen met ProRail of dit te hergebruiken is. Het metaal kan als gerecyclede grondstof naar de metaalindustrie.

De oven kwam na de ontwikkeling door het team terecht op Ekkersrijt. Eigenlijk zou de oven bij Gemini komen staan, maar door corona moest gezocht worden naar een alternatieve locatie. Teamcaptain en student Chemical Engineering and Chemistry Dirk van Meer: “Met hulp van heel de regio (te weten Brainport Development, TU/e en de gemeentes, red.) kwamen we terecht bij een leegstaand pand op Ekkersrijt. Het is een geweldige ruimte van 250 m2 waarin de oven mooi centraal staat.”

100% duurzaam is het proces niet. Door het verwerken van plastic als brandstof komt er CO2 vrij. De uitstoot wordt gecompenseerd door een samenwerking met stichting Trees For All, waarbij bomen geplant worden in gebieden die aangetast zijn door mijnbouw.

Uiteindelijk moeten er in 2021 fabrieken worden geopend die het ontwikkelde proces gebruiken. De eerste komt in Delfzijl, maar er zijn ook plannen voor fabrieken in Amsterdam, Moerdijk, Duiven en Bladel.