Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stuit De Ruit blij met coalitievorming Provinciale Staten

Foto: Rutger van der Heijden

Nu het CDA uit de coalitieonderhandelingen is opgestapt voor de provincie Noord-Brabant, is de kans dat de Ruit er komt minimaal. Dit tot grote tevredenheid van actiegroep Stuit De Ruit, die jarenlang actie heeft gevoerd tegen het aanleg van de snelweg.

Zoals het er nu naar uit ziet gaan VDD, SP, PvdA en D66 samenwerken in de nieuwe coalitie, waarbij alleen VVD voorstander is.

Alternatieven

Voorzitter van Stuit De Ruit, Arjen van Halem, vertelt aan Omroep Brabant dat hij blij is met het vooruitzicht dat de weg er niet gaat komen. “Wij zijn heel erg blij! Eindelijk de kans om mee te praten over alternatieven voor de Ruit met vier nieuwe partijen. We wachten eerst af wat het college-akkoord gaat opleveren. En dan zullen we bekijken of we écht feest kunnen gaan vieren. Grote onzekerheid is nog of dit college ook echt tot stand gaat komen.”

Kiezers hebben bij de gemeenteraadsverkiezing van 19 maart 2014 ook duidelijk laten horen dat zij de weg in ieder geval niet zien zitten volgens van Halem. “In Eindhoven, Helmond, Laarbeek, Nuenen en Son en Breugel is gestemd op partijen die tegen de Ruit zijn. Daarmee heeft de kiezer gesproken.”

Het draagvlak voor de weg wordt, zeker nu het CDA weg is gelopen bij de coalitieonderhandelingen van Provinciale Staten, minder en minder.

Natuurgebied

Gezien de VVD voorstander is van de weg, die grotendeels langs het Wilhelminakanaal door natuurgebied komt te liggen, maar krijgt veel tegenwind van tegenstanders zoals SP, PvdA en D66. Van Halem is zelfverzekerd en acht de kans zeer groot dat VVD zal zwichten.

“De VVD is voor innovatie. En dit is een innovatiekans voor de regio: Brainport wil graag ‘living lab’ zijn wat betreft slimme mobiliteit. Ik denk dat de VVD nu de kans zal aangrijpen om flink te scoren bij het bedrijfsleven.”  Van Halem acht de kans “dik boven de 95 procent” dat de weg er niet komt.