Zoek
Sluit dit zoekvak.

Team CORE zevende op lijst KVK Innovatie Top 100 2022

De innovatieve oven van Team CORE
Foto: Ons Son en Breugel

De studenten van Team CORE weten hoog te scoren op de KVK Innovatie Top 100 2022, waar ze de zevende plaats weten te behalen. Zij zijn daarmee het hoogst genoteerde bedrijf uit Brabant op de lijst met innovatieve bedrijven in Nederland.

Team CORE krijgt de prijs voor hun techniek om batterijen te herkennen in afvalstromen. Volgens de KVK vormen batterijen een groot probleem binnen de afvalindustrie, bijvoorbeeld door het veroorzaken van brengen. De installatie (TEMNOS) van CORE Technology herkent batterij houdende producten middels kunstmatige intelligentie in afvalstromen en kan zo afvalbranden voorkomen. Ook zorgt de techniek ervoor dat batterijen beter en efficiënter gerecycled kunnen worden.

“Op dit moment zijn batterijen de nummer één oorzaak van branden in de e-waste,” zegt de KVK. “De TEMNOS installatie biedt hier een oplossing voor. Zo gebruikt TEMNOS visual recognition waarbij het systeem herkent of een telefoon een verwijderbare batterij heeft of niet en of die batterij ook daadwerkelijk is verwijderd.”

Pilot

“Voor complexere stromen zoals tandenborstels of muziekboxjes, maakt het gebruik van röntgentechnologie. Zo wordt het mogelijk om de specifieke plek van de batterij in het apparaat te zien en automatisch te verwijderen.” TEMNOS wordt op dit moment uitgewerkt in een pilot met Huiskes Metaal uit Waalwijk.

Core Technology is een groep studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Op Ekkersrijt ontwikkelen zij innovatieve producten om grondstoffen opnieuw te gebruiken. Zo ontwikkelden zij eerder een innovatieve oven om van gebruikte printplaten, oude batterijen en verontreinigde grond nieuwe grondstoffen voor telefoons, batterijen, asfalt of tuintegels te maken.