Search
Close this search box.

Thea is fulltime huismoeder, parttime brandweervrouw

Foto: Ons Son en Breugel

Brandweer Son en Breugel is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het korps te versterken. We gingen in gesprek met enkele vrijwilligers van de post, om hen te vragen wat er allemaal op je af kan komen. Vandaag: Thea Berndsen.

Thea Berndsen (38 jaar) woont in de Hendrik Veenemanstraat samen met haar man Paul en drie kinderen: Lars, Vera en Max. Sinds 2014 is Thea één van de twee vrouwelijke brandweervrijwilligers binnen brandweer Son en Breugel. Ze besloot als huismoeder de spanning op te zoeken door te solliciteren als brandweervrouw. “Huisvrouw zijn is een fulltime job, drie kinderen en een man die veel van huis is vanwege zijn eigen zaak. Het is voor mij makkelijk te combineren. Als de kinderen thuis zijn kan ik weg, die hebben een leeftijd waarbij ik ze even alleen kan laten. Bij een langere uitruk kan ik ze papa laten bellen dat hij naar huis komt.”

Foto: Ons Son en Breugel
Foto: Ons Son en Breugel

Thuis juichte het gezin van Thea de stap om brandweervrouw te worden toe. “Mijn man vond het supergaaf dat ik dit ging doen. Mijn kinderen vonden het spannend dat mama brandweervrouw werd. Toen de pieper voor de eerste keer ging mocht ik niet weg van mijn kinderen. Maar daar wennen ze ook aan. Als nu de pieper gaat doet de jongste de deur open, staat de oudste met de sleutels in de hand en de middelste met de schoenen klaar. Ze zorgen dat ik vlug de deur uit ben en helpen aan alle kanten mee.”

Toen ze in 2014 de oproep zag was er in het begin twijfel. “Toen ik de oproep zag dacht ik ‘zal ik dat nu wel doen?’ Ik wist niet of het wel iets voor vrouwen was. Toen hoorde ik om mij heen dat enkele vrouwen gereageerd hadden op de oproep dacht ik ‘als zij het kunnen, kan ik het ook!” Nu staat Thea als manschap haar mannetje en op termijn zal ze ook een cursus gaan volgen om leerwerkplekbegeleidster te worden om collega’s in opleiding te helpen. “Als kinderen voor excursies langskomen vind ik het leuk om te helpen. Maar ook demonstraties op de jaarmarkt en Koningsmarkt zijn leuk om te doen.”

Thea kwam niet in een vreemde wereld terecht. Toen ze nog werkte zat ze ook al in een mannenwereld. “Mijn roots liggen in de mannenberoepen zoals de beveiliging en arrestentenverzorging, tussen de boeven op het politiebureau. Vandaar dat ik zoiets had ‘dat moet wel kunnen’. En dat is tot nu toe soepel verlopen.”

Foto: Brandweer Son en Breugel
Foto: Brandweer Son en Breugel

Samen met Agnes was Thea één van de eerste vrouwen binnen brandweer Son en Breugel. “We hebben met z’n tweeën het spits af mogen bijten. Ik had wel het voordeel dat ik uit de mannenwereld kom vanuit mijn werk. Ik denk dat wij ons plekje wel verdient hebben binnen het korps.” Ze is nu ‘one of the boys’. “Ik vind de gezelligheid binnen het team, maar ook de mogelijkheid om mensen te helpen leuk. Je staat klaar voor de maatschappij als er iets gebeurt, dat je er voor de mensen kunt zijn.”

En laat je vooral niet afschrikken om te solliciteren bij de brandweer. “Overleg het thuis goed, dat ook je achterban er achter staat. Als je achterban er niets achter staat, gaat het niet lukken. Er gaat veel tijd in zitten. Vooral bij de opleiding, het is een voltijd studie die je doet. Je gezin moet daar wel aan mee kunnen werken.”


Hoe snel ben jij uit de kleren?

Brandweer start wervingscampagne voor nieuwe vrijwilligers

Binnen 30 seconden kleden de vrijwilligers van brandweer Son en Breugel zich om tot hulpverlener om mens en dier te helpen en te redden.

De brandweer is op zoek naar gezonde mannen en vrouwen die wonen en (het liefst) werken in Son en Breugel om het korps te versterken. Meld je aan voor de workshops op 5 en 6 oktober. Klik hier voor meer informatie.