Zoek
Sluit dit zoekvak.

Toegankelijkheidspluim feestelijk uitgereikt aan de HEMA

Toegankelijkheidspluim feestelijk uitgereikt aan de HEMA
Foto: Ons Son en Breugel

Vandaag heeft wethouder Robert Visser de toegankelijkheidspluim 2017 bij de ingang van warenhuis HEMA geplakt. De HEMA is door CG-Platform getoetst op toegankelijkheid en beloond met een prijs.

Het CG-Platform is het centrum van Son en Breugel ingedoken om de winkels te testen op bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid. HEMA is bij de toetsing goed uit de bus gekomen. De winkel is goed bereikbaar, is er een gehandicaptenparkeerplaats binnen 50 meter beschikbaar, zijn de deuren breed en gaan automatisch open en is de drempel minder dan twee centimeter hoog.

Wat betreft de toegankelijkheid valt op dat de gangen tussen de schappen op zich voldoende ruimte bieden voor een rolstoel, kinderwagens, scootmobiel of rollator. Helaas waren er ten tijde van de toetsing wel een aantal dozen aan het begin van de gangen met Sinterklaaspapier. De HEMA is op de hoogte gebracht van de situatie ter verbetering. De brandalarm is op een hanteerbare hoogte voor rolstoelers en de nooduitgang is prima, zonder drempel. Het restaurant gedeelte is zonder drempels en er kan makkelijk aangeschoven worden. Het terras buiten is goed bruikbaar voor rolstoelers en anderen.

Wethouder Robert Visser is blij met de pluim voor de HEMA. “Wij vinden het zelf als gemeente ontzettend belangrijk dat iedereen in onze samenleving mee kan doen. Dan is bereikbaarheid belangrijk. Mijn moeder heeft acht jaar geleden een herseninfarct gehad en is aan een rolstoel gekluisterd. Als wij uit eten gaan moeten we eerst bellen om te vragen hoe het geregeld is met de toegankelijkheid, dat is niet vanzelfsprekend.”

Invalidentoilet

Bijzonder aan de HEMA is het publieke toilet dat voldoet aan de gestelde eisen voor invalidetoiletten. Het toilet is ruim toegankelijk en van alle toepassingen voorzien. Opvallend is dat het toilet voor iedere bezoeker van het centrum van Son en Breugel beschikbaar is, ook al is men geen klant van de HEMA. Het CG-Platform ontvangt regelmatig positieve geluiden over het toilet van de HEMA. Het personeel van de HEMA laten hun beleid in deze duidelijk weten wanneer mensen vragen om gebruik te mogen maken van het toilet.

De bedrijfsleider, Kelly Bekker, vertelt dat in haar familie rolstoelgebruikers zijn en zij is dus bekend met de beperkingen van een rolstoelgebruiker. Zij geeft aan dat bij de inrichting van de winkel ook zoveel mogelijk rekening met gebruikers van rolstoelen en kinderwagens.

Stimulans

Met het uitreiken van de pluim wil het Chronisch zieken en Gehandicapten Platform een stimulans geven aan de ondernemers die het prima voor elkaar hebben. Zij hopen met deze actie met name de horeca-ondernemeners bewust te maken dat het de gewoonste zaak van de wereld is om rekening te houden met mensen met een beperking.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play